Палмовото масло е най-широко използваното растително масло в света. То

...
Палмовото масло е най-широко използваното растително масло в света. То
Коментари Харесай

Експерт посочи коя е най-здравословната мазнина за готвене

Палмовото масло е най-широко употребяваното растително масло в света. То е на ниска цена, ефикасно и функционално, заради което постоянно го срещаме на етикетите на сладкишите и мощно модифицираните храни.

Оказва се обаче, че макар съмнителната си известност палмовото масло не е толкоз неприятно. Нещо повече, то е еднообразно потребно с други твърди мазнини, в това число кокосовото масло.

 лой

Развенчаване на мита за палмовото масло

" Палмовото масло е естествена лой, като се изключи това, че попада в категорията на твърдите мазнини. В съпоставяне с другите твърди мазнини то не е най-лошото и въобще не е нездравословно. Като твърда лой то съдържа потребни субстанции ", споделя професор Кшищоф Кригиер, специалист по технология на мазнините от Варшавския университет по естествени науки.
Палмовото масло съдържа съвсем два пъти повече наситени мазнини, в сравнение с кокосовото масло. При първото съотношението сред наситени и ненаситени мазнини е почти 1:1, до момента в който кокосовото масло се състои от към 90 % наситени мазнини.

Консумацията на огромни количества такива мазнини може да докара до повишение на равнищата на холестерола в кръвта. Поради тази причина диетолозите поучават да се ограничи приемът им в ежедневната диета, а оптималният дневен банкет на наситени мазнини може да бъде към 13 грама, или почти 120 ккал. 

 лой

Експертът дефинира кое е най-здравословното масло

Експертът акцентира, че в реалност твърдите мазнини са доста по-малко скъпи спрямо течните. Течните масла съдържат доста повече ненаситени мастни киселини и по-малко от наситените, които могат да имат неподходящи последствия за човешкото здраве.

" Най-доброто масло безспорно е рапичното, тъй като като се изключи че има минимум неподходящи наситени киселини, то има и доста омега-3, които не консумираме задоволително, споделя специалистът.

 лой

Следователно би трябвало ли да заобикаляме палмовото масло?

Според съперниците на тази лой потреблението на палмово масло освен води до повишение на равнищата на холестерола в кръвта, само че и предизвиква затлъстяване, предизвиква развиването на диабет и атеросклероза и усилва риска от сърдечносъдови болести.
Проф. доктор Кшищоф Кригиер обаче ни твърди, че тази лой не е нездравословна за здравето, стига да я консумираме в умерени количества.
В допълнение към разногласията, свързани с вредността на палмовото масло за човешкото здраве, съществуват и такива, свързани с метода на приемането му. Нарастващото търсене на палмово масло и интензификацията на производството му са довели до основаването на несертифицирани плантации за произвеждане на палмово масло.

" Производството на несертифицирано палмово масло води до обезлесяване и по този метод до загуба на дъждовни гори, които се смятат за най-богатите във връзка с биоразнообразието в света ", заключва ученият.
Съзнателните консуматори, когато купуват артикули с палмово масло, би трябвало да ревизират дали то произлиза от сертифицирани плантации.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР