Палестинското външно министерство нарече случая жизненоважна стъпка в глобалните усилия

...
Палестинското външно министерство нарече случая жизненоважна стъпка в глобалните усилия
Коментари Харесай

Върховният съд на ООН нареди на Израел да разреши повече помощ в Газа

Палестинското външно министерство назова случая „ жизненоважна стъпка в световните старания Израел да бъде държан виновен за осъществяването на геноцид “.

Висшият съд на Обединените народи в четвъртък подреди на Израел да предприеме ограничения за възстановяване на филантропичната обстановка в Газа, в това число отваряне на повече сухопътни пунктове, с цел да разреши храна, вода, гориво и други доставки в разрушения от войната анклав.

Международният съд издаде две нови по този начин наречени краткотрайни ограничения по дело, заведено от Южна Африка, обвиняващо Израел в актове на геноцид по време на военната му акция, почнала след офанзивите от 7 октомври.

Израел отхвърля да прави геноцид и упрекна Южна Африка, че се пробва да „ подкопае присъщото право и обвързване на Израел да пази своите жители “.

Заповедта от четвъртък пристигна, откакто Южна Африка изиска повече краткотрайни ограничения, в това число преустановяване на огъня, базирайки се на глада в Газа.

Израел, който прикани съда да не издава нови заповеди, съобщи, че не слага ограничавания върху помощта, влизаща в Газа, и даде обещание да „ предизвиква нови начинания “, с цел да донесе още повече помощ.

В правно обвързващата си заповед съдът сподели на Израел да предприеме ограничения „ без закъснение “, с цел да подсигурява „ безпрепятственото даване “ на съществени услуги и филантропична помощ, в това число храна, вода, гориво и медицински консумативи.

Той също по този начин подреди на Израел неотложно да подсигурява, че неговите военни не подхващат дейности, които биха могли да накърнят правата на палестинците според Конвенцията за геноцида, в това число посредством попречване на доставката на филантропична помощ.

Съдът сподели на Израел да рапортува след месец за осъществяването на заповедите.

Боевете от октомври доведоха до разселването на над 80% от популацията на Газа, предизвикаха огромни вреди и провокираха филантропична рецесия. Организация на обединените нации и интернационалните филантропични организации споделят, че съвсем цялото население на Газа се бори да получи задоволително храна, като стотици хиляди хора са на ръба на глада, изключително в мощно засегнатата северна Газа.

Южна Африка приветства решението от четвъртък, наричайки го „ значимо “.

„ Фактът, че смъртните случаи на палестинци не са породени единствено от бомбардировки и наземни офанзиви, само че и от заболявания и апетит, демонстрира нуждата да се отбрани правото на битие на групата “, сподели южноафриканският президент в изказване.

Хамас, ислямска въоръжена формация, съобщи, че решението би трябвало да бъде наложено от интернационалната общественост.

„ То би трябвало да бъде изпълнено неотложно, с цел да не остане това решение мъртва писмен знак “, се споделя в известието.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР