Палестинските въоръжени мъже казват, че се бият за Дженин, а не за чуждестранни поддръжници

...
От Али Сауафта, Джеймс Макензи и Сюлейман Ал-ХалидиДЖЕНИН, Западен бряг
Коментари Харесай

От Али Сауафта, Джеймс Макензи и Сюлейман Ал-Халиди

ДЖЕНИН, Западен бряг (Ройтерс) - Седнал в куршум- белязана сграда в град Дженин, двама бойци от Ислямски джихад - войнствена група, финансирана от Иран - празнуваха това, което казаха, че е победа за палестинците над най-голямата израелска операция на Западния бряг от десетилетия.

Израел командирите казаха, че двудневното нахлуване в Дженин миналия месец е успяло да завладее оръжия и да разбие инфраструктурата, използвана от бойци, финансирани от Иран, които използват претъпкан бежански лагер - където хиляди живеят натъпкани на площ под половин квадратен километър - като база да атакуват и убиват израелци.

Съветникът по националната сигурност на Израел Цахи Ханегби каза на 7 август, че Иран се опитва да „начертае пръстен около врата ни“ чрез въоръжени групи като Ислямски джихад и Хамас на Западния бряг и неговият прокси Хизбула в съседен Ливан.

Докато бойците не крият факта, че парите идват от Иран, за тях битката е локална, подхранвана от гнева срещу израелската окупация и те не показват интерес към по-широките геополитически въпроси, според десетки разговори с бойци и симпатизанти в Дженин.

"Ние сме синове на Дженин", каза един от бойците на Ислямския джихад, който се идентифицира като Абу Салах. Слаб, брадат 36-годишен, облечен в черни спортни екипи и маратонки, той каза, че бойците смятат, че нямат алтернатива. „Обкръжени сме и сме под обсада. Нямаме друг избор, освен да се бием.“

„Вярно е, че Ислямският джихад е основната фракция, но по-важното е, че ние сме синове на Дженин“, каза той, седнал сред парчета зидария и изгорели газови кутии за готвене, използвани като импровизирани бомби по време на израелското нахлуване.

Ислямски джихад е палестинска фракция, заклела се да унищожи Израел и да го замени с ислямска държава.< /p>

„Нашата цел е близо до Ислямския джихад, но мотивацията е от Дженин“, каза боецът.

В продължение на повече от година на Западния бряг има смут във формата на бъбрек зона с дължина около 100 км (60 мили) и ширина 50 км, която е в центъра на израелско-палестинския конфликт, откакто беше превзета от Израел във войната в Близкия изток през 1967 г.

Стотици палестинци, предимно бойци, но и много цивилни, бяха убити при израелски нападения след избухването на последната вълна от насилие в началото на 2022 г. През същия период десетки израелци бяха убити при стрелба, намушкване с нож или атаки с таран на палестинци.

Израелски официални лица многократно обвиняват Иран, че финансира въоръжени групировки на Западния бряг като един от елементите на многостранна кампания, която включва атаки срещу израелци в чужбина, финансиране на Хизбула и програма за създаване на ядрено оръжие.

Много палестинци виждат обвинението като средство за изместване на фокуса от израелската окупация на Западния бряг и разширяването на изграждането на селища, което по-голямата част от света смята за незаконно, особено след избирането на дясното правителство на премиера Бенямин Нетаняху .

„УДАРИ И ПРОПУСНИ“

Дженин, традиционен център на палестинската съпротива срещу Израел, осигури плодородна арена за интересите на ирански служители по сигурността, сенчести финансисти и конкуриращи се палестински фракции да се срещнат.

Номинално под контрола на Палестинската власт, органът, създаден преди около 30 години съгласно мирните споразумения от Осло, Дженин е все по-беззаконно място, където служители на ПА седят зад високите стени на губернатора комплекс, неспособен да направи много повече от това да протестира срещу израелските нападения.

„Това е област без правителство“, каза Махмуд Ал-Саади, директор на Палестинския червен полумесец в Дженин, който работи там от десетилетия .

Според израелските военни около 25% от семействата там са свързани с Ислямски джихад, който получава около 90% от финансирането си от Иран, възлизащо на „няколко десетки милиона долара“ годишно , каза израелски служител. Много от палестинските нападатели, които са убили израелци в Израел и на Западния бряг, идват от района.

Тамир Хейман, управляващ директор на Израелския институт за изследване на националната сигурност в Тел Авив и бивш ръководител на израелската армия разузнавателната дирекция, каза, че Иран не е в състояние да упражнява пряк контрол върху това, което се случва с парите му.

„Иран харчи много пари на Западния бряг, но не са в състояние да ги насочат точно или да получат терористичните агенти да правят точно това, което искат, така че да е малко хит и пропуск", каза той.

"Те изпращат пари, като насърчават контрабандистите и контрабандата чрез престъпни групи или каквото и да е, и трябва да се надяват, че достатъчно голям сума стига до лагера в Дженин и други места, за да има значение."

Попитан дали Иран обучава и предоставя парична и друга подкрепа на Ислямския джихад, мисията на Иран към ООН в Ню Йорк каза в имейл : „Нашата помощ на палестинските съпротивителни групи се предоставя по тяхно искане. Международно задължение на всички държави е да дадат възможност и да защитят тези групи от окупацията и да се противопоставят на израелските окупационни сили.“

Говорителят на Ислямски джихад Дауд Шехаб каза не беше тайна, че движението получи иранска подкрепа, но че нямаше „директна връзка между Иран и това, което се случва в Дженин или другаде“. подкрепа сред палестинците за въоръжени групи, тъй като нападенията се засилиха и нападенията на еврейски заселници срещу палестински села станаха по-нагли.

„Ако нямахме подкрепата на семействата тук, нямаше да оцелеем час", каза Абу Салах.

Според проучване на Палестинския център за политика и проучвания, 71% от палестинците подкрепят въоръжени групировки като Бригадата Дженин, група чадър, която включва фракции като Ислямски джихад и Хамас и „Львовското леговище“ в близкия град Наблус.

Но тъй като отношенията на Израел се подобриха с богатите държави от Персийския залив, които традиционно финансират палестинската кауза, важен източник на пари за бойните групировки пресъхнаха. Това е празнината, която Иран се опитва да запълни.

Израелските разузнавателни служби затрудняват преместването на средства, но престъпни банди и безскрупулни бизнесмени - "които печелят от високи комисионни и не искат да знаят защо им се плаща тройно" - предоставят възможност за отваряне, каза високопоставен ислямистки служител, базиран извън палестинските територии, който има познания от първа ръка за механизмите, използвани за прехвърляне на пари.

„Винаги има начини да получите подкрепа, дори и да изглежда почти невъзможно - те дори го получават от израелски контрабандисти," каза той.

Докато служителите по сигурността казват, че са забелязали неотдавнашно увеличение на контрабандата на оръжия и наркотици, израелските служители и въоръжени групировки казват, че иранската подкрепа идва и от по-сложни парични преводи.

Понякога преводите включват престъпници, а понякога легитимни или полулегитимни бизнеси помагат за прехвърлянето на средства към Западния бряг, казаха източници от бойци.

БЕЗ ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Обикновено трансферите включват легитимни акредитиви в чуждестранна валута или поръчки за различни вносни стоки, обикновено на завишени стойности, от дрехи до играчки до обувки и предмети за бита главно от Китай, казаха четири източника, запознати с механизма.

„Те не задават въпроси, но сделката е, че предават част от тези пари на уважаван бизнесмен, с когото работим и който ги предава на нашия военен агент“, високопоставен източник от Ислямски джихад каза.

Някъде между една четвърт до една трета от стойността на тези транзакции се предава в брой на бизнесмени Ислямски джихад тръст, които получават парите на въоръжената група, често използвайки семейни връзки, за да поддържат трансферите тайно, каза източникът.

Автоматичните пушки, като M16, могат да струват 30 000 долара, а в район на хронична безработица редовните бойци казват, че могат да печелят от 300 до 700 долара на месец от подкрепяната от Иран група.

Голяма част от оръжията, използвани от бойците на Дженин, идват от самия Израел, откраднати са и продадени чрез престъпни групировки, казват израелски служители. Някои се пренасят контрабандно през йорданската граница, а други се импровизират в местни работилници.

За младите мъже в лагерите, вдъхновени от плакатите на загинали бойци, които измазват обществени пространства, произходът на парите, които плащат тъй като оръжията не са от особено значение.

„Добре известно е, че външните средства идват от Ислямския джихад“, каза друг боец ​​от бригадите Ал-Акса, въоръженото крило на Фатах, фракцията, основана през 1950 г. от Ясер Арафат, който сега управлява Палестинската власт.

„Не ни интересува кой ни носи средствата.“

(Али Савафта и Джеймс Макензи съобщават от Дженин, Сюлейман ал-Халиди докладва от Аман; Допълнителен репортаж от Ранин Сауафта в Дженин, Мааян Лубел и Джонатан Саул в Йерусалим, Нидал ал-Муграби в Газа, Мишел Никълс от ООН, Лейла Басам в Бейрут и Париса Хафези в Дубай; Редактиране от Дейвид Кларк)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР