Палестинската автономия пое от Хамас контрола на единствения КПП между

...
Палестинската автономия пое от Хамас контрола на единствения КПП между
Коментари Харесай

Посланикът на Палестина: Фатах, Хамас и всички останали са решени да бъде изминат целият път на помирението

Палестинската автономност пое от " Хамас " контрола на единствения контролно-пропусквателен пункт сред Ивицата " Газа " и Египет. Действието беше контрактувано в съглашение сред " Хамас " и " Ал Фатах ", подписано през октомври. Документът планува до декември да бъде образувано и Палестинско държавно управление на националното единодушие.  
Посланикът на Палестина в София Н.Пр.Ахмед ал Мадбух оцени преодоляването на " сериозна стъпка " към палестинското помиряване:Съвпаднаха една цялост от фактори, които ще доведат до сполучливото му претворяване. Стъпка към подсилване на това помиряване е фактът, че президентската армия, т.е., националната сигурност, пое контрола върху граничните пунктове. Ще продължим по-нататък със идващите стъпки към разрешаване на към момента висящите въпроси. Прави усещане, че всички палестински политически сили и организации - " Фатах ", " Хамас " и всички останали са твърдо решени да бъде изминат целият път на помиряването и той да докара до обединяване на двете елементи на отечеството.
Съгласно графика, през декември би трябвало да бъде образувано ново палестинско държавно управление - държавно управление на националното единение, въз основа на  договореността от 2011 година. Процесът ще бъде отворен за присъединение за всички палестински политически сили и организации. Очакваме също по този начин да бъде избрана дата по-късно за президентски и парламентарни избори.
По мотив навършването на 100 години от Декларацията на Балфур - публично писмо от английския министър на външните работи Артър Балфур в което се споделя, че Англия ще сътвори еврейски народен дом в Палестина, при изискване че няма да бъдат наранени правата на към този момент съществуващите там общности, дипломатът съобщи: 
Тази декларация ние я назоваваме " Зловещата Декларация на Балфур "! Декларацията в действителност е направена от хора, които нямат безусловно никакви нито политически, нито юридически права върху Палестина и е отправена към хора, които нямат никаква връзка с Палестина. Към 2 ноември 1917 година Палестина даже към момента не е под английски мандат, с цел да може да се каже, че Англия би имала някакво право да се разпорежда с нея по този метод. Тази декларация, на процедура, води до разтрошаване на обществената тъкан на палестинското общество. Бяха разрушени нашите политически права в нашето родно място Палестина. Това е една декларация, която дава Палестина на някакви хора, с цел да бъде основана тяхна страна. Но, с цел да има страна, би трябвало да има територия, т.е., земята, след което би трябвало да има народ и би трябвало да има държавно управление. Декларацията признава, че Палестина съществува, на процедура, там на място и името й е Палестина, само че не признава правото на хората, които живеят там -  на палестинския народ, тяхното право на самоопределяне. Всъщност декларацията дава обещание да докара хора  от всички краища на света - евреите, и там да им сътвори народен дом. В този смисъл, тази декларация не може да бъде окачествена нито като законна, нито като морална, нито като хуманна, тъй като признава евреите като народ, а в действителност те принадлежат повече към 100 етноса от целия свят и към това им дава обещание, че ще им даде Палестина, т.е., нашето родно място, с цел да си създадат те там свое родно място.

И в по-ранни документи попадат обещания да бъде основана страна на евреите, разяснява ал Мабдух, съгласно който Англия би трябвало да поднесе извиненията си за тази декларация, а не да отбелязва годишнината тържествено:
Позволете ми да употребявам вашият микрофон, с цел да кажа, че ние настояваме Англия да сервира извинения за тази историческа неточност, позволена от нея, да признае страната Палестина със столица Йерусалим и да даде обезщетения на палестинския народ за всички премеждия и нещастия, които той е изживял от момента на тази направена декларация до сегашния миг.
Дипломатът изрази удивление от назначението у нас на народен координатор за битката с антисемитизма, поради че не е забелязъл изстъпления срещу евреите и предложи: 
Може би по-оправдано би било да се дефинира, да бъде назначен народен координатор за битката с ислямофобията или по-скоро, бих споделил, народен координатор за битката с всевъзможни форми на расизма.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР