Пълен локдаун за неваксинирани е готова да наложи Австрия, ако ...

Пълен локдаун за неваксинирани е готова да наложи Австрия, ако

Австрия е готова да наложи локдаун за неваксинирани

Пълен локдаун за неимунизирани е подготвена да наложи Австрия, в случай че в страната се доближи 30% претовареност на натоварените отделения (или 600 легла). Това плануват новите ограничения за надзор на ковид, обявени нощес от канцлера Александър Шаленберг и здравния министър Волфгант Мюкщайн. Подробно ги разгласява уеб сайтът на българите в Австрия 

В финалното, пето равнище на лишения лицата, които не могат да докажат имунизация или скорошно преболедуване на коронавирус, няма да могат да напущат жилищата си с изключение на за облекчаване на ежедневните потребности (пазаруване в питателен магазин, посещаване на доктор, аптека) и отиване на работа.

Засега страната е още в първо равнище на лишения, което влезе в действие от 15 септември и важи при 10% претовареност (200 броя) на натоварените кревати. То планува носене от всички на FFP2 маски в супермаркетите, аптеките, социалния превоз. В останалите магазини от комерсиалната мрежа имунизираните и преболедувалите могат да се движат с обикновени маски, покриващи носа и устата. На това равнище правилото 3G (ваксиниран, оздравял, тестван) се отнася за обстоятелства, събиращи повече от 25 индивида. Антигенните проби важат за 24 часа, а PCR – 72 часа. 

Към момента в натоварените отделения се лекуват 220 заболели и в случай че болестта продължи да се популяризира със настоящето движение, напълно скоро ще би трябвало да се премине към следващото, второ равнище. При него в нощните заведения и обстоятелства с повече от 500 индивида ще могат да влизат само само имунизирани и излекувани. При тази позиция към този момент няма да се одобряват безплатните антигенни проби, така наречен Wohnzimmertests, като „ пропуск ” за заведения и обстоятелства.

Ако се стигне до претовареност на повече от 20% или 400 кревати в натоварените отделения, ще влязат в действие изискванията за равнище 3. Това значи, че в цяла Австрия няма да се одобряват антигенни проби. Достъпът до културни и спортни обстоятелства, заведения, фитнес центрове и други ще е реализуем с представянето на документ за имунизация, изцеление или настоящ PCR тест.

В четвърта фаза, при 500 заети кревати, се минава от предписание 3G в 2G, т.е. неимунизираните няма да имат досег до заведенията, хотелите, културни и спортни обстоятелства и други места, изискващи досег със документ.

Канцлерът Шаленберг се надява, че предвиждането на строги лишения ще стимулира повече хора да се имунизират, само че съобщи, че имунизацията остава доброволна. 

За съпоставяне, сега в България има 595 пациенти в натоварени отделения на лечебните заведения, като това е съвсем целият им потенциал.

Източник: segabg.com