Пакистанците все още не знаят коя партия ще състави следващото

...
Пакистанците все още не знаят коя партия ще състави следващото
Коментари Харесай

Какво се случва след изненадата с гласуването на Имран Хан на изборите в Пакистан?

Пакистанците към момента не знаят коя партия ще сформира идващото им държавно управление или кой ще бъде идващият им министър-председател 4 дни след горещо оспорваните общи избори , написа „ BBC “.

Въпреки задържането на някогашния министър председател Имран Хан и многото трудности, хвърлени пред неговия Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), самостоятелни претенденти, подкрепени от партията, смаяха наблюдаващите, като завоюваха 93 места в Националното заседание , най-вече от всяка партия. Въпреки това е доста по-малко от елементарното болшинство от 169 места, належащо за сформиране на държавно управление .

Пакистанската мюсюлманска лига Наваз (PML-N) на различен някогашен министър председател, Наваз Шариф , е на второ място със 75 места. Смяташе се, че той има поддръжката на мощната войска на страната и се очакваше да победи, пет години откакто напусна Пакистан в недружелюбност.

Пакистанската национална партия (PPP), водена от политическата синя кръв Билавал Бхуто Зардари , се класира на трето място с 54 места. Конституцията диктува, че политическите партии би трябвало да сформират държавно управление до 29 февруари или три седмици след изборния ден. Националното заседание има общо 336 места, от които 266 се дефинират посредством директно гласоподаване и 70 са непокътнати – 60 за дами и 10 за немюсюлмани – и те се разпределят съгласно силата на всяка партия в събранието. Ето какво разяснява пред „ BBC “ политическият анализатор Рафиула Какар :

„ Това е фрагментиран мандат, при който никоя от партиите няма нормално болшинство. И все пак те ще би трябвало да намерят обща позиция или да образуват коалиция, с цел да съществуват . “

Въпреки че и PTI, и PML-N оповестиха победа, съдружното държавно управление наподобява неизбежно. Докато разногласията не престават, самостоятелни претенденти, които не завоюваха, наводниха съдилищата с обвинявания за манипулиране на вота. Поддръжниците на PTI също проведоха митинги пред офисите на Избирателната комисия в цялата страна.

И по този начин, какво следва? Има няколко вероятни сюжета:

PML-N на Шариф сплотява сили с PPP на Бхуто

Един евентуален сюжет може да докара до образуване на коалиция на PML-N с PPP , както и с някои по-малки партии, сподели проф. Самина Ясмин от Университета на Западна Австралия пред Newsday на BBC. Двете партии образуваха съюз, с цел да могат на процедура да смъкват Хан от власт през 2022 година и управляваха до предишния август. Тя добави:

„ Въпросът ще бъде кой ще бъде идващият министър-председател и какво ще бъде разделянето във връзка с позицията на президента, само че също и в границите на другите провинции . “

PML-N ухажва социално-либералното придвижване Muttahida Qaumi (MQM), което завоюва 17 места . Освен това се стреми да притегли на своя страна самостоятелни претенденти. Докато Зардари се срещна с делегация на PML-N, водена от брата на Шариф Шехбаз в Лахор в неделя, PTIизглежда отделя време, с цел да обмисли своите благоприятни условия. Централният изпълнителен комитет на партията би трябвало да се събере в Исламабад в понеделник.

PPP образува съюз с PTI на Хан

Старши водач на PPP Шери Реман съобщи, че вратите на партията са отворени за всички политически сили, запитан от BBC на урду дали партията желае да работи с PTI

Въпреки това медийният консултант на Хан, Зулфи Бухари, сподели пред „ BBC “, че е доста евентуално PTI да седне на пейките на опозицията, вместо да образува коалиция, в случай че не успее да събере болшинство. Това отразява предходните усеща на Хан, който сега излежава 14-годишна присъда затвор по разнообразни обвинявания. През 2018 година той сподели, че съдружното държавно управление ще бъде едва и че страната се нуждае от мощно държавно управление, с цел да премине през рецесиите, пред които е изправена. Въпреки това той образува коалиция с по-малки партии като MQM.

PML-N образува коалиция с PTI и други партии

Това би било незабравим поврат за партия, чийто водач е вкаран в пандиза, нейният партиен знак е лишен и десетки нейни поддръжници са арестувани. Но в тези невиждани времена нищо не може да се изключи. Призивът на старшия водач на PML-N Азам Назир Тарар за „ съдружно държавно управление с присъединяване “, където „ всички би трябвало да си подадат ръка “, наподобява е безмълвно самопризнание, че PTI не може да бъде подценено.

„ Дори тези, които не са дали своят вот за Имран по-рано, може да изпитват възприятие на неправда за това по какъв начин армията се е отнесла към него и партията му през последните две години “ , сподели Удай Чандра от университета в Джорджтаун пред „ BBC “.

„ Чувството за демократична правдивост, публикувано в целия район, наподобява е нарушено. “

Той добави:

„ Като избират самостоятелните гласоподаватели, гласоподавателите изпращат ясно обръщение към армията: дано гражданската народна власт надделее. “

Подкрепени от PTI самостоятелни се сливат с по-малка партия

Една от опциите, които се разискват, е претендентите, подкрепяни от PTI, да се причислят към по-малка партия в опит да сформират съдружно държавно управление . Това е, с цел да се обединят местата им, а също и да се капитализират 60-те места в Народното събрание, непокътнати за дами .

Една политическа партия получава едно непокътнато място за жена за всеки 3,5 места, които е спечелила. Независимите претенденти нямат право на това, защото не принадлежат към партия. В рамките на 72 часа след завършването на резултатите от изборите те би трябвало също по този начин да заявяват желанието си да се причислят към партия или да вземат участие като самостоятелни парламентаристи. Въпреки това Асма Фаиз от Университета за управнически науки в Лахор споделя, че е „ доста малко евентуално “ PTI да успее да образува съдружно държавно управление, защото даже съюзи с по-малки партии отново ще ги оставят без болшинство. Тя изяснява:

„ За PTI няма никакво числено преимущество в достигането до тези дребни партии, с изключение на като законово условие за придобиване на опора в партия . “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР