Пакистан беше домакин днес на форум на изявени афганистански лидери

...
Пакистан беше домакин днес на форум на изявени афганистански лидери
Коментари Харесай

Пакистан е домакин на среща на високо равнище на афганистански лидери

Пакистан беше хазаин през днешния ден на конгрес на изявени афганистански водачи преди следващия кръг от мирните договаряния сред Съединени американски щати и талибаните в Доха, оповестиха публични представители, представени от ДПА.

Повече от 50 афганистански водачи участваха в конференцията, известна като "Процесът от Лахор ", в Муре - курорт край пакистанската столица Исламабад, заяви представител на външното министерство. Сред участниците бяха политикът Гулбудин Хекматияр, някогашният консултант по националната сигурност Мохамад Ханиф Атмар и ръководителят на Висшия съвет за мир Мохамад Карим Халили. Процесът от Лахор беше предшестван от сходни срещи, на които хазаин беше Русия. Целта им беше търсене на политическо решение на спора в Афганистан. Седмият кръг от договаряния сред Съединени американски щати и талибаните се чака да се състои през идващите дни в Доха.

В приветствена тирада пакистанският външен министър Шах Мехмуд Куреши през днешния ден сподели: "Приветстваме Афганистан, който да е в мир със себе си и със съседите си ". Тридневната конференция предшества визитата на афганистанския президент Ашраф Гани в Исламабад идната седмица.

През последните дни Гани, неговите политически съперници и необятен кръг представители на гражданския бранш в Афганистан имаха срещи с американския специфичен делегат за Афганистан Залмай Халилзад, който продължава да упорства за договаряния сред афганистанското държавно управление, опозицията и талибаните, съобщи Асошиейтед прес.

На днешната конференция няма представители на талибаните. Тя е проведена от две експертни групи - Центърът за изследвания в интерес на мира в Лахор и Институтът за стратегическа непоклатимост в Южна Азия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР