Пакетът от мерки е внесен в деловодството на Народното събрание

...
Пакетът от мерки е внесен в деловодството на Народното събрание
Коментари Харесай

ВМРО иска намаляване и освобождаване от наеми заради К-19

Пакетът от ограничения е импортиран в деловодството на Народното събрание като промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година и за превъзмогване на последствията, оповестиха от Вътрешна македонска революционна организация.

Първата мерка, която депутатите от Вътрешна македонска революционна организация оферират визира наемите на терени и обекти, които са държавна и общинска благосъстоятелност.

По време на изключителната епидемиологична конюнктура, и два месеца след нейната анулация – министрите, регионалните шефове и ръководителите на други ведомства, както и общинските препоръки по места да имат право да одобряват решения и да издават заповеди за понижаване размера на вноските за наем или за освобождение от заплащането им напълно или отчасти от физически и юридически лица, които са лимитирали или прекратили активността си в парцела, в резултат на ограниченията и рестриктивните мерки, наложени по време на изключителната епидемиологична конюнктура.

За да се възползват от мярката наемателите на държавни и общински терени би трябвало да потвърдят посредством съответни документи затрудненото си финансово положение.

Законопроектът за кредитната почивка планува физически и юридически лица, които са наранени от наложените противоепидемични ограничения да могат да отсрочват кредитните си заплащанията по време на изключителната противоепидемична конюнктура и до два месеца след анулацията ѝ.

Условията за физическите лица са следните:

· останали са без работа, в неплатен отпуск са или са с понижено заплащане повече от 1/5 от договорното месечно заплащане. От тази мярка ще могат да се възползват и самоосигуряващите се, еднолични търговци или аграрни производители, когато са прекратили или съществено лимитирали активността си в резултат на пандемичната ситуация;

· отсрочването се позволява, в случай че длъжниците нямат непогасени данъчно-осигурителни задължения;

· преди началото на изключителното състояние от 13.03.2020 година не са изпадали в веселба на задължението си за повече от три месеца.

Мярката е използвана и за юридически лица, когато:

· те са понижили оборота си с повече от 1/5 от миналата година;

· нямат непогасени данъчно-осигурителни задължения;

· дават отговор на изискването да нямат веселба на отговорностите преди началото на изключителното състояние за повече от три месеца.

Текстовете плануват още от момента на подаване на заявката за отлагане да не могат да се начисляват лихви за веселба и неустойки, задължението да не може да бъде оповестено за предварително изискуемо и договорът да не може да бъде негоден заради несъблюдение. С това се цели да се даде правна отбрана за длъжниците за периода на отсрочването.

Прилагаме линк към законопроекта и претекстовете на вносителите:
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР