Паелята е може би най-известното испанско ястие, или иначе казано

...
Паелята е може би най-известното испанско ястие, или иначе казано
Коментари Харесай

Паелята - перлата на испанската кулинария

Паелята е може би най-известното испанско ядене, или другояче казано „ перлата “ на испанската кухня. Приготвя се на основата на два сорта ориз- „ Бомба “ и „ Каласпара “, оповестяват от foodpanda. Причината е, че имат характерни характеристки- способността да всмукват вода без да се разкашкват и устойчивостта на разрушение по време на готвене, като се резервират всички усети и аромати.
Оризът в началото не се отглеждал в огромни количества в Испания до идването на арабите, който стартират търговията с шафран, която е една от главните съставки на паелята. И до през днешния ден в арабския свят витае митът, че думата „ паеля “ идва от арабската дума „ бакия “, която значи останки. Първите записи за съществуването на това ядене датират от 18-ти век, в региона на езерото Албуфера, Валенсия. Именно „ paella valenciana” (паеля Валенциана) е най-разпространената и до през днешния ден. Основните съставки за тови тип паеля са: пилешко и заешко месо, зелен фасул, бакла, лук, домати, ориз и шафран.
В взаимозависимост от района, могат да бъдат добавени и артишок, патешко месо, червен пипер, охлюви. Други типове паеля са: „ паеля Маринера “, която се подготвя с риба или морски блага, „ паеля Демонтаня “(планинска паеля), която се подготвя със заешко месо, пиле, бутифара (вид испанска наденичка), ребра и гъби, „ паеля Мар и Монатаня “ (Море и Планина), която е комбиниране на риба и месо, „ паеля Микста “, която е комбиниране на разнообразни типове меса, зеленчуци, риба и от време на време чоризо, съгласно вижданията на готвача. Рядко се среща вегетарианска паеля („ паеля де вердурас “ – паеля Вегетариана). Освен наложителния шафран за паелята се употребяват подправки като червен пипер, розмарин и карамфил.

Снимка: Pixabay
При приготвянето на паелята, оризът се нуждае от верния източник на топлота и съд. Ако се подготвя на огън, то паелята придобива естествено опушен мирис. Другият метод е съдът да бъде подложен върху уред, който наподобва газов котлон, с концентрични кръгове, които разпределят топлината отмерено по целия съд. Съдът, в който се подготвя паелята е другото значимо нещо за това ядене. Това е тип необятен плитък тиган с огромна повърхност, с две или повече дребни дръжки съгласно неговата величина, направен от желязо или чугун. Това съответствие сред величина, форма, материал, поддържа подобаващото съответствие на изпаряване на течността (бульона) и равномерното готвене на ориза.
Размерът на съда варира от това дали паелята ще бъде приготвяна за един човек или за повече. Когато е подготвена, паелята се сервира на масата непосредствено със съда, в който е приготвена. Във Валенския, оризът се поставя, когато бульонът заври. В областите Аликанте и Мурсия, запържват ориза, дружно с другите артикули, с цел да се образува филм, към зрънцето като по този метод, оризът остава разграничен и мъчно се преваря. В провинция Аликанте, „ паеля “ се назовава както ястието, по този начин и съдът, в който се подготвя. В останалата част на Испания, съдът се назовава „ паелера “.
Автор: Севда Димитрова
Победител в Masterchef България
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР