Заразеността на кърлежите с борелии, причиняващи лаймска болест, варира силно

...
Заразеността на кърлежите с борелии, причиняващи лаймска болест, варира силно
Коментари Харесай

Ето къде дебнат най-заразните кърлежи в София

Заразеността на кърлежите с борелии, причиняващи лаймска болест, варира мощно според от типа на обитаемото място и районите на страната. Носителството даже сред парковете на един град варира и през годините. Различните стадии на кърлежите също са инфектирани в друга степен, като най-заразени са възрастните екземпляри, по-слабо нимфите и най-слабо ларвите.

Освен лаймска болест и марсилска тресчица кърлежите придвижват и други болести. Някои са бактериални – да вземем за пример анаплазмозата, други са вирусни – да вземем за пример кърлежовия енцефалит и кримската конго хеморагична тресчица. Анаплазмозата е фебрилно заболяване, което протича тежко единствено при хора с имунен недостиг. Кърлежовият енцефалит протича като фебрилно заболяване и единствено в редки случаи със засягане на централната нервна система. Кримската конго хеморагична тресчица е тежко заболяване, публикувано в Югоизточна България, само че се записват по 1-2 случая на година единствено.

При захапване не е наложително да се изследва паразитът. Дори и проучването му да покаже, че не е инфектиран, отново може да се получи заразяване на ухапания, защото тестванията не са съвършени. В този смисъл по-важно е да се изследва ухапаният за антитела против борелии към 1 месец след ухапването, тъй като ранното проучване може да е фалшиво-отрицателно, изяснява проф. Христова.

Правило е кърлежът да се смъкна оптимално бързо, тъй като до момента в който стои забит, продължава да предава борелии, в случай че е инфектиран. Паразитът се смъква относително елементарно с пинсета, в случай че скоро се е забил, или в случай че е стоял дълготрайно време – задоволително, с цел да се нахрани, и тогава самичък си пада. В останалото време се смъква мъчно и опитите да бъде свален могат да доведат до скъсването му – тогава в кожата остава забит хоботът му и предаването на борелии продължава, изяснява шефът на Националния център за заразни и паразитни заболявания.

Данните демонстрират, че за предходната година близо 300 българи са болни от инфекции, излъчени от кърлежи. До момента са регистрирани 28 случая от началото на годината. 8 души са се разболели от ку тресчица, а 18 души са с лаймска болест, демонстрират данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Първите кръвосмучещи паразити в нашата страна се появят при среднодневни температури над 5 градуса, което значи, че към този момент щъкат в парковете.

Властите би трябвало да вземат ограничения и против тях. Общините би трябвало да го създадат в този момент, с цел да се обработят водоемите, където се развиват крилатите нашественици, с цел да имаме сензитивно по-малко комари през лятото. Сега би трябвало да бъде осъществена по този начин наречената лаврицидна обработка на водоемите против комарите, разясняват специалисти.

Източник: pik.bg

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР