Овладени са нещата с интерконектора към Гърция, мобилизирана е цялата

...
Овладени са нещата с интерконектора към Гърция, мобилизирана е цялата
Коментари Харесай

Росен Христов: Договорено е интерконектора от Гърция да се пусне на 1 октомври

„ Овладени са нещата с интерконектора към Гърция, мобилизирана е цялата страна. Изгубено е много време, в което нищо не е правено действително ", съобщи министърът на превоза Христо Алексиев, който управлява основания Кризисен щаб в енергетиката.

По думите му е значимо стабилизирането на " Булгаргаз ".

" Каквито и доставки да желаеме да осигурим, те би трябвало да бъдат заплатени, авансирани. Трябва да осигурим нужните количества газ за популацията и за бизнеса на едни положителни, търпими цени. За септември има обезпечени количества газ, от октомври нататък няма такива ", добави Христо Алексиев.

Той добави, че на днешното съвещание на щаба са участвали представители на браншови, синдикални и работодателски организации и напомни, че обезщетения за газа сега са невъзможни, защото няма настоящо Народно заседание.

Енергийният министър Росен Христов съобщи, че за интерконектора от Гърция е контрактувано да се пусне на 1 октомври.

Христов напомни и обявеното от самия него в края на предходната седмица, че един танкер с полутечен газ ще бъде разтоварен в Турция, с което се покриват 1/3 от потребностите за октомври. Ноември и декември месец не са обезпечени.

" Количества газ бяха обезпечени отчасти за септември. Трябваше да работим за намиране на количествата без да се фокусираме върху цената. " Булгаргаз " не беше способно да се разплаща за доставките на газ, даже в случай че намерим такива. Интерконекторът беше оставен без контрол. Никакъв надзор не е реализиран, цялостен безпорядък с управление, което не съдействаше за решение на казуса. Компенсации за газ и ток са планувани в бюджета, само че без да бъдат обезпечени средства. Първите две-три седмици работихме, с цел да разгадаем тези проблеми. Количествата газ са обезпечени за септември. Оттук нататък стопираме да гоним топката и започваме да усъвършенстваме. Газ на каквато и да е цена има, само че тя е такава, че предприятията биха затворили. Фокусът е систематични доставки на оптимална цена. Интерконекторът с Гърция на процедура сме го взели на ръчна. Поели сме ангажимент, в това число и пред президента, че ще проработи от 1 октомври ", съобщи още енергийният министър Росен Христов.

По думите му стартират и договаряния с Азербайджан за спомагателни количества газ оттова.

" В идващите 2 седмици се надявам да реализираме триумфи ", сподели той и добави, че има индикации от турски компании за интерес да доставят газ.

" Започваме договаряния и с тях ", разгласи Христов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР