ов рекорд в жилищното кредитиране. Според БНБ през август, ипотеките

...
ов рекорд в жилищното кредитиране. Според БНБ през август, ипотеките
Коментари Харесай

Стряскащи данни за ипотеките

ов връх в жилищното кредитиране. Според Българска народна банка през август, ипотеките нарастват с над 25%, спрямо месец август на предходната година. По-висок растеж е регистриран единствено един път - през април 2009 година

От октомври към този момент работят новите условия на Българска народна банка, които целят да лимитират взрива в жилищното кредитиране. Ще се обърне ли наклонността - отговорът потърси Катерина Грънчарова.

За доста българи да имаш лично жилище е наложително. В множеството случаи, с цел да се случи това, теглим ипотечен заем. Правилото важи и за Мирослав Бачев. " Този парцел го купувам тъй като като се изтегли заем, самата вноска е по-евтина от самия наем и за това е по-добре най-малко да си го изтеглиш най-малко да имаш лично жилище ”, споделя той.

Само през август ипотечните заеми у нас нарастват с съвсем половин милиард достигайки 23 милиарда лв. и 200 милиона лв.. За година изтеглените жилищни заеми нарастват с 4,7 милиарда лв.. Ипотечните заеми у нас остават най-евтини от цяла Европа.

Въпреки въведените от 1 октомври ограничения на Българска народна банка, с които се цели да се охлади жилищното кредитиране, специалисти предвиждат, че до основна смяна няма да се стигне.

" Очаквам 2025 година да се запазят огромните размери на заеми, да няма спад, само че да няма растежи по скоро да е 0% растеж ”, споделя кредитният съветник Деян Василев.

" Новата мярка аз не мисля, че ще повлияе на търсенето значително, защото и все още 95 % от заемите по метода по които се усвояват те се усвояват при безусловно същите условия. Тоест 30 годишен интервал най-малко 10% присъединяване ”, споделя брокерът Венета Христова.

По данни на ЕВростат, България се подрежда на второ място в Европа и девето в света по ритъм на повишаване на жилищата. Цените в София са най-високи, а поевтиняване не се планува. " Преди идното влизане в еврозоната търсенето е безусловно със същата динамичност с каквото е било през цялата година ”, прибавя Христова.

Няма спад и в динамичността на строителството. Според Димитър, който е в сектора, новите кредитни ограничавания няма да имат резултат върху строителната промишленост

" Охлаждане на темповете на строителство няма и съгласно ме няма да повлияе по никакъв метод върху темповете за строителство ”, счита строителят Димитър Пенчев.

Експертите не чакат сериозна смяна във възходящата наклонност при ипотечните заеми. А резултатите от новите ограничения на Българска народна банка ще се усетят към средата на идната година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР