Отзвукът от терористичното нападение в новозеландския град Крайстчърч, отнело живота

...
Отзвукът от терористичното нападение в новозеландския град Крайстчърч, отнело живота
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Стрелбата в Крайстчърч е повратна точка и за новозеландския премиер Джасинда Ардърн, и за страната

Отзвукът от терористичното нахлуване в новозеландския град Крайстчърч, лишило живота на 50 души предходната седмица, продължава да е измежду главните тематики на английски и американски издания.

В коментар лондонският в. "Индипендънт " показва, че без подозрение причинителят на офанзивата с огнестрелно оръжие в две джамии в Нова Зеландия се е радикализирал във Франция, която е парадайс за ислямофобията. Авторката цитира роман на нападателя по какъв начин седял в кола чартърен на паркинг във френската провинция и следил яростно поток от тъмнокожи нашественици, които влизат и излизат от търговски център. Те били два пъти повече от французите или французойките. Вбесен, той напуснал това прокълнато място. Според авторката не по-малко обезпокоително е, че новозеландският терорист се е радикализирал в страна, където користният расизъм, учреден на биологически теории, се счита за изцяло допустим.

Британският в. "Дейли телеграф " написа, че новозеландският министър председател Джасинда Ардърн се е трансформирала в модел за подражателство в политиката на 2019 година Вестникът отбелязва, че Ардърн е заслужила овации за държанието си след нещастието, тъй като държанието й е включвало прочувствена просветеност и топлина. Друг създател на "Телеграф " обаче акцентира, че отводът да бъдат назовавани терористите по име, както направи Ардърн, няма да ни помогне да се борим с извратената идеология, която движи причинителите.

В. "Гардиън " се причислява към мнението, че Джасинда Ардърн демонстрира на света какво значи същинско водачество: състрадание, обич и честност. Коментаторът акцентира, че Ардърн и до момента се е радвала на популярност, откакто прекомерно млада се изкачи до върха на политиката в страната си. Тя провокира Джасинда-мания, когато роди дете в мандата си и и го заведе в Организация на обединените нации, а по-късно гастролира в голям брой американски телевизионни излъчвания. Сега обаче, написа създателят, Ардърн сподели какво е същинското ѝ наличие като политик, прикрито под повърхността. Изправена пред най-ужасяващите вероятни условия, тя разкри твърдата си, калена страна, показва "Гардиън ".

Ардърн разкри качества, които я дефинират като лъвица. Няма да назовем магарета толкоз доста от сегашните политически водачи, които го заслужават, изяснява авторката, тъй като би било във щета на работливите добичета по целия свят. Това, което направи Ардърн, беше да изтъкне, че "ето, това сме ние ". Тя отстрани разграничението с мюсюлманите като други в Нова Зеландия - леговище за нуждаещи се, където няма място за ненавист или расизъм. В умозаключение авторката акцентира, че Ардърн върви по стъпките на Мартин Лутър Кинг, който е споделил, че същинските водачи не търсят консенсус, а му придават форма.

В различен разбор "Гардиън " написа, че републиканците в Съединени американски щати би трябвало да последват Ардърн и да се изправят против американското оръжейно лоби, по този начин както стана в Шотландия. След всеобщото ликвидиране в начално учебно заведение в Дънблейн през 1996 година там беше въведена възбрана на всички типове оръжие. Правителството на Ардърн даде обещание да вкара възбрана на всички полуавтоматични оръжия, макар че страната има мощни ловни обичаи и това ще срещне опозиция.

Британският "Таймс " оповестява, че оръжията, употребявани от стрелеца в Крайстчърч, са разпродадени от профилиран магазин в град Гън сити, където той набавил арсенала си с покупки по интернет.

Вестник "Ню Йорк таймс " акцентира, че министър-председателят на Нова Зеландия се оформя като прогресивна антитеза на мощните десни политици като Доналд Тръмп, Виктор Орбан и други, които градят кариерата си върху нелиберални, антимюсюлмански и антиимигрантски опорни точки. Според създателя Ардърн е била образцова в метода, по който реагира на клането в Крайстчърч и е задала звук на отговора, с който цялата страна откликна на трагичното събитие. Крайстчърч е повратна точка, както за премиера Ардърн, по този начин и за цяла Нова Зеландия, заключава анализът в "Ню Йорк таймс ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР