Отзоваване на всички изборни органи, парламентът да работи само на

...
Отзоваване на всички изборни органи, парламентът да работи само на
Коментари Харесай

ВМРО: Смяна на системата чрез радикална конституционна промяна и свикване на Велико народно събрание

Отзоваване на всички изборни органи, Народното събрание да работи единствено на сесии, понижаване на депутатите, увеличение на президентските пълномощия, мандатност на изборните длъжности, наложително гласоподаване и учебен ценз, обезпечена протекция на обичайното семейство и образованата раждаемост са единствено част от направените промени.

Цялата идея за конституционни смяна на системата е събрана в меморандум, който съпредседателите на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди показаха пред медиите на взаимна конференция през днешния ден в гр. Русе.

А в политически проект Вътрешна македонска революционна организация ще стартира диалози за обединяване напъните на всички политически и неправителствени организации, които изповядват потребността от същински рестарт на българската държавност на база патриотично-консервативни полезности, персонална отговорност за всеки овластен и система от институции, които не водят война, а дейно работят в името на българския народ.

Представяме цялостния текст на Меморандума:

Вътрешна македонска революционна организация - Българско национално придвижване смята, че към този момент две години България е в перманентна рецесия. Криза, почнала като здравна, само че бързо обхванала всички браншове на публичния живот - политика, стопанска система, публични връзки.

Кризата бе употребена геополитически - не бе разрешено на „ дребна " България да води самостоятелна външна политика, да построи АЕЦ Белене и газопроводите за Централна Европа. Руската експанзия против Украйна бе предлог да се изиска и трайно наличие на непознати военни сили на българска територия. Под офанзива извън е мъчно постигнатият народен консенсус за позицията на България по повод присъединението на РСМ към ЕС;

Кризата бе употребена идеологически. Тя вкара в Народното събрание поддръжниците на Истанбулската спогодба, Глобалния пакт за миграция, правата на ЛГБТИ и малцинствата за сметка на национално-патриотичните обединения. Върна и Българска социалистическа партия във властта. Направен бе опит и за връщане на Движение за права и свободи във властта, откакто бе разрешено безотговорно и безкрайно гласоподаване в Турция, само че конфликтът на олигархични ползи осуети това.

Кризата бе употребена като инструмент във войната сред олигарси и за преразпределение на публичен запас.

След три поредни парламентарни вота имаме държавно управление от идейно антагонистични обединения, което затвърждава чувството за външна взаимозависимост наред с очевидната непросветеност и неналичието на дълготрайна визия за справяне със системата от рецесии. Заявената от българския народ воля за смяна и разкъсване с отрицателните управнически практики на Политическа партия ГЕРБ се трансформира в отчаяние, а публичната сила се разпилява.

Отчаянието и отвращението от политиката и политиците връща стотици хиляди българи в редиците на негласуващите. Впрочем това не е ново събитие - през последните две десетилетия българите три пъти към този момент желаеха радикална политическа смяна, залагайки на нови лица. И трите пъти „ героите-спасители " се превръщаха в антигерои, а борците против корупцията - в знаци на корупция. За нас ясна е и повода за тази злокобна промяна - естеството на разпоредбите, регламентирани в Конституцията, свеждащи политическия развой до пазарлък и тежки взаимни отстъпки от една страна и цялостна липса на персонална отговорност за определените в другите институции.

Вътрешна македонска революционна организация смята, че на България фактически е нужна смяна, само че смяна дълбока и всеобхватна, смяна на разпоредбите, а не на актьорите в политическия спектакъл.
Днес, когато нерешително се повдига въпросът за изменение на Конституцията, само че единствено в една нейна част - за правосъдната власт и в частност за прокуратурата, ние считаме за собствен дълг да повдигнем всички витално значими въпроси, които стоят пред българската нация и да потърсим гаранции за тяхното решение в бъдеща нова Конституция:

Корупцията е считана от обществото ни за главен проблем пред развиването и просперитета на българската стопанска система и самодейността на жителите. Вътрешна македонска революционна организация упорства за същински ограничения против това събитие и е срещу следващата недоносена правосъдна промяна от същите хора, които са правили и предходните. Считаме, че всички изборни органи следва да могат да бъдат отзовавани от гласоподавателите им по реда, по който са определени. Всички длъжностни лица, в това число съдиите и прокурорите, да носят персонална отговорност за актовете, които постановяват. Да се планува конфискация на имуществото и изтриване на осигурителния стаж за корупция на длъжностно лице.

Купуването на гласове, като едно от най-гнусните лица на политическата корупция, може да бъде преодоляно единствено със наложително гласоподаване и въвеждане на учебен ценз.
Отново като антикорупционна мярка считаме за нужно премахването на специалността народен представител - Народно събрание да се събира на сесии два или три пъти годишно, а броят народни представители да бъде понижен съразмерно на намалялото ни население след 1990 година

Въвеждане на стеснен брой мандати (най-много три последователни) за всички изборни органи - министри, кметове, народни представители и така нататък
Увеличаване на президентските пълномощия с правото да желае посредством референдум преустановяване на пълномощията на държавното управление и Народно събрание - ще ни избави от дългата мъка на междуинституционално опълчване, което наблюдавахме години наред сред президент и министър председател. Ако референдумът е сполучлив - ще си тръгне държавното управление, в случай че не - президентът, и ще се даде късмет за единодушие.

Президентът следва да има право да предлага на Народно събрание състав на Министерски съвет, в случай че партийната въртележка не излъчи подобен. Ако това беше допустимо, през 2021 година щяхме да си спестим едно, а може би две ходения до урните, а посочените от президента министри благодарение на настоящ парламент щяха да могат доста по-адекватно да противодействат на здравната и икономическа рецесия.

Прокуратурата би трябвало да бъде изведена от състава на правосъдната власт. Никакви мимикрии посредством обособени колегии не могат да създадат работеща и ваксинирана от корупция правосъдната власт. Разбира се, прокуратурата би трябвало да остане самостоятелна политически, самостоятелна, равно отдалечена от правосъдната и изпълнителната власт, с обособена конструкция, със собствен Висш съвет на прокурорите, който да избира основен прокурор - админ, а не шеф на всички прокурори под него.
Следствието би трябвало да се слее с прокуратурата.

Трябва да се разшири опцията за референдуми по външнополитическия курс на страната като гаранция за отстояване на националния интерес и провеждането на самостоятелна политика, в това число по тематики като допускането на РСМ в Европейски Съюз, в случай че не се преодолее езика на омразата към България.

Считаме, че в Конституцията ясно би трябвало да се запише еднонационалния темперамент на страната, а на институциите да се вмени задължението да утвърждават националните полезности, обичаи и религия.
Демографската злополука с нейните многочислени измерения е най-голямото предизвикателство за съществуването на нацията ни: належащо е да се подсигурява поддръжката за българското семейство и то да се отбрани от идеологизираните офанзиви на джендър-активизма. Да се поддържа единствено раждаемост, която е в сходство с общоприетите за българското общество стандарти за култура, просвета и социализация. Да се облекчи завръщането на хора с български генезис и заселването им в страната. Да се поддържа самосъзнанието на общностите ни зад граница. Да се обезпечи отмерено развиване на районите и опция те да се самоуправляват.

Трябва да се вкара правото на самостоятелна конституционна тъжба.
Не на последно място, при една конституционна смяна би трябвало да се отстрани Велико народно събрание и новата конституция или значими нейни промени да се утвърждават с референдум.
Считаме, че промяната на системата, за която копнеят болшинството българи може да се случи единствено през нова Конституция и привикване на Велико народно събрание и това ще бъде съществена политическа цел на Вътрешна македонска революционна организация - Българско национално придвижване - партията притежател на просветения български национализъм.

За осъществяване на тази цел Вътрешна македонска революционна организация ще даде плана си за изменение на Конституцията на лицата, оправомощени да ги внесат в Народното събрание. А в политически проект ще стартира диалози за обединяване на напъните на всички политически и неправителствени организации, които изповядват потребността от същински рестарт на българската държавност на база патриотично-консервативни полезности, персонална отговорност за всеки овластен и система от институции, които не водят война, а дейно работят в името на българския народ.
Само по този начин може да бъде основана същинска опция за България, която трайно да промени статуквото.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР