Отворено писмо на тема лоши практики в обществените поръчки при

...
Отворено писмо на тема лоши практики в обществените поръчки при
Коментари Харесай

Съюзът на архитектите пита пловдивския кмет защо новата Художествена галерия няма предвиден паркинг?

Отворено писмо на тематика неприятни практики в публичните поръчки при създаване на значими за градския образ на Пловдив здания изпратиха от пловдивския клон на Съюза на архитектите (САБ). Писмото е адресирано до кмета на Пловдив Иван Тотев и касае две обществени здания – Художествената изложба на ул. " Гладстон " в града и нова постройка, която ще обслужва Пловдивската железопътна гара.
Конкретното възраждение на архитектите касае практиката на архитектурния инженеринг. По създание тази процедура съставлява съвместяване на два типа действия – планиране и строителство, от единствено един индивид, най-често от строителя. С други думи – строителят проектира и строи, вместо да извършва план, който е направен от експерт т.е. проектант. По този метод даден план бива съгласуван напълно с опциите на даден строител – с какъв потенциал разполага, какви технологии ще употребява, а това е нещо, което опонира на смисъла на публичните поръчки, защото може да предопредели крайния победител.
По отношение на Художествената изложба, архитектите показват, че решението по отношение на градежа трансформира улична регулация и организацията на придвижването в квартала. Отбелязва се, че не е очакван паркинг за бъдещите гости на галерията , което се случвало в центъра, " който общинската администрация е трансформирала в заплатен паркинг с непрестанно повишаващи се цени ". Увеличава се площта на поземления парцел, ангажиран от бъдещата постройка за сметка на " приемната " пред остарялата галерийна постройка повърхност, с което още повече се затруднява пешеходното и транспортно придвижване, безапелационни са архитектите. " Обект от ранга на " Художествена изложба " изисква разработване на първо време на етапа " Обемно-градоустройствен план " - ОГП, с който да се обясни функционалност, систематизиране, художествено решение, връзки с околната среда, транспортно и пешеходно обслужване, каквито с препоръчаното планово решение остават неизяснени и подценени ", безапелационни са специалистите и акцентират, че са " сюрпризирани, че е позволено изработването на сложен план за капиталова самодейност, в който, евентуално с цел да се помести " готовия капиталов план " за постройката на галерията, се трансформира регулационния проект, без потвърдена нужда за такова нещо ".
Освен това, от САБ напомнят, че Пловдив няма Художествена изложба, която по дължим стандарт да може да приема задгранични изложения, а Градът под тепетата следващата година ще е Европейска столица на културата.
Що се отнася до прилежащата постройка към Пловдивската жп гара, архитектите питат дали става въпрос за постройка с „ търговско-офисни функционалности “, защото няма задоволително публична информация по въпроса. Те напомнят, че що се отнася до харченето на обществени средства, прозрачността и публичните разисквания са наложителни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР