Отворено писмо до Висшия съдебен съвет относно изказването на Иван

...
Отворено писмо до Висшия съдебен съвет относно изказването на Иван
Коментари Харесай

Адвокати с писмо до ВСС срещу изявите на Гешев

Отворено писмо до Висшия правосъден съвет по отношение на изявлението на Иван Гешев, че приема разделянето на управляващите, изпратиха юристи. В него те приканват съвета да оцени изказаните от зам.-главния прокурор тези и да дефинира дали думите му дават отговор на професионалните и етични критерии за заеманата от него служба.
Писмото е подписано от десетима юристи, измежду които Михаил Екимджиев и Александър Кашъмов.
Припомняме, че през вчерашния ден Иван Гешев даде изявление за Българска национална телевизия, в което съобщи, че не е последовател на разделянето на управляващите и насочи рецензии към " десните екстремисти ". Гешев е единствената кандидатура за основен прокурор, издигната досега. Подкрепен е цялата прокурорска гилдия, зад него застана и правосъдният министър Данаил Кирилов.
В писмото си юристите изясняват кардинални постановки - разделянето на управляващите, както и ролята на бранителя в наказателния развой: " Разделението на управляващите е висшо постижение на демократичните общества и върху този принцип се построява актуалната правова страна. Отричането на разделянето на управляващите е противоконституционно и слага под подозрение персоналната безпристрастност и професионалния интегритет на магистрата, който го прави.
Защитникът в наказателния развой има изключителна мисия- да брани почтения до доказване на противното жител пред всяка власт, пред следствието, прокуратурата и съда. Не по-малко значима е ролята на повереника на потърпевшите от закононарушения лица. Дейността на юриста се подчинява на високи етични условия, които постановат вземане предвид с Конституцията, законите и морала. Той не е прислужник на клиентите си, а герой за правото. Точно по тази причина юристът, както всеки български жител, има интерес от работеща съгласно законите на страната самостоятелна прокуратура.
Конституционната роля на юриста и значимостта на упражняваната от него специалност са стимулирали законодателя да го сложи наедно със съдията по почитание. Пред всички органи на правосъдната власт и пред другите институции, на юриста се дължи почитание и подпомагане като на арбитър, не като на прокурор. Прокурорът и бранителят са обособени страни в наказателния развой и никой от тях няма изначален монопол върху истината, само че всеки спомага за нейното откриване. Омаловажаването на ролята на юриста като бранител обезсмисля справедливостта на наказателното произвеждане и е удар по престижа на правораздаването.
Несъвместимо с правилата на правовата страна и презумпцията за невиновност е разискването на неприключили наказателни производства с изразни средства, които убеждават публиката във виновността на лица, които към момента не са наказани. Това делегитимира правораздаването в очите на обществото. Всеки, който нарушава жестоко правото на обвинените да се смятат почтени до доказване на противното, даже да понесе дисциплинарно наказване, би трябвало е наясно и с персоналната морална отговорност за присъдените от българските съдилища и от Европейския съд по правата на индивида компенсации, които жителите заплащат за неговите неточности ".
Намираме, че е в полза на българската страна най-висшите по служба прокурори, да се въздържат от внушения, които пренебрегват конституционните правила, принизяват ролята на юриста или слагат под подозрение разделянето на управляващите. Прокурорите би трябвало да бъдат същински гаранти за върховенството на закона, самостоятелни от обстановка, политически и корпоративни въздействия. В противоположен случай не са в положение да отговорят на професионалните и етични стандарти за магистрати, се споделя още в писмото.
Сдружение " Правосъдие за всеки " също излезе с отворено писмо до Висш съдебен съвет. От организацията настояват, че Иван Гешев " има навика да произнася присъди в обществените си прояви и да назовава нарушители хора, които не са наказани ". И упорстват кандидатурата на Гешев да бъде оттеглена.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР