Отвличането от Хамас на над 200 заложници, заловени от Южен

...
Отвличането от Хамас на над 200 заложници, заловени от Южен
Коментари Харесай

Държавата от Персийския залив в центъра на деликатни преговори за заложници

Отвличането от Хамас на над 200 заложници, хванати от Южен Израел на 7 октомври, задвижи дребния, богат на газ Арабски залив страната Катар в дипломатическия прожектор. Тяхната орис е до известна степен в ръцете на Катар.

Защо? По простата причина, че Катар извършва неповторима роля като основен медиатор сред Израел и неговия неприкрит зложелател Хамас.

Както президентът Джо Байдън, по този начин и министър-председателят Риши Сунак до момента са благодарили на Катар и неговия ръководещ емир за ролята му в обезпечаването на освобождението на четирима заложници. В сряда съветникът по националната сигурност на Израел добави своята оценка.

Катар е убеден, че с време, самообладание и увещание може да контракти освобождението на още десетки заложници през идващите дни, макар че всяко сухопътно навлизане на Израел в Газа би направило толкоз по-трудно.

Тези заложници, настояват катарски чиновници, най-вероятно ще бъдат с двойно поданство и не-израелци.

Очаква се Хамас да желае да задържи израелските военнослужещи, които е отвлякъл, с вярата да ги замени с палестински пандизчии, държани в израелски затвори.

Но това също е обвързвано със сериозен риск за Катар.

Тъй като се появиха ужасяващи детайлности за офанзивата на Хамас, някои се питат за какво този главен западен съдружник, който е хазаин на американска военна база, дава дом на политическото крило на организация, неразрешена като терористична от Обединеното кралство, Съединени американски щати и други

Ако бъдещите старания на Катар се окажат значително безплодни, тогава позицията му на Запад ще пострада и може да последва напън върху Катар да затвори този офис.

Кои са заложниците, взети от Хамас от Израел?

Да се ​​каже, че тези договаряния по отношение на заложниците са деликатни, би било подценяване.

Израел към момента се раздрусва от ужасяващите офанзиви на Хамас и други в онази съдбовна заран на 7 октомври, когато въоръжени мъже нахлуха през граничната ограда, убивайки към 1400 души.

Газа е дом на 2,3 милиона палестинци и военното крило на Хамас, което ръководи територията от 2007 година насам.

Той е ударен от повече от две седмици съвсем денонощни израелски въздушни удари, убивайки над 5000 души до момента, съгласно ръководеното от Хамас министерство на опазването на здравето в Газа. Организация на обединените нации приканва за незабавно преустановяване на огъня.

Израел се зарече да унищожи Хамас, която е избрана като терористична организация от Обединеното кралство, Съединени американски щати и други народи. Тогава не е чудно, че двете страни имат потребност от медиатор по средата.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР