Отварянето на концертните зали донесе много вълнения от срещите на

...
Отварянето на концертните зали донесе много вълнения от срещите на
Коментари Харесай

Нов инструмент за цигуларя Чавдар Вълков



Отварянето на концертните зали донесе доста безредици от срещите на публиката в страната с плевенската филхармония по време на турнето преди седмица с Веско Ешкенази.

За концертмайстора Чавдар Вълков тези дни остават по-специални, запаметяващи се, тъй като стават причина и за нова, дълго чакана негова среща - с цигулката на български лютиер. 

Десетки пъти Чавдар Вълков е изпълнявал Панчо Владигеров, за първи път обаче на новата си цигулка, една сбъдната негова детска  фантазия.

Преди седмица шефът на Софийската филхармония Найден Тодоров отправил покана към Чавдар Вълков да взе участие в плана " Цигулката в киното ". Чавдар Вълков приел предлагането.

Докато се разхождал в Пловдив с Веско Ешкенази, с музикантите Евгени Николов от Софийски солисти и Станислав Ушинкин от оркестъра на Софийската опера, споделил, че е належащо да увеличи равнището на инструмента, с който свири. Намерил лютиера Живко Старчев от Казанлък и взел нова цигулка, модел на Антонио Страдивари от 1715 година

" Аз още там усетих, че това е инструментът, с който ще работя, първият концерт, на който ще изсвирвам с него, е на 15 април ", сподели в предаването " Закуска на тревата " Чавдар Вълков. 

В Смолян, Асеновград и Панагюрище са били последните концерти на плевенската филхармония с Веско Ешкенази. Плевенските музиканти му сервират изненада във връзка негово щастливо събитие. Изпълнили " Сватбеният марш " на Менделсон.

" Изненада беше както за него, по този начин и за публиката ".

На 16 май в зала „ България “ Чавдар Вълков със своята нова цигулка ще е солист на плана „ Цигулката в киното “ със Софийска филхармония под диригентството на Найден Тодоров.

Бащата на Чавдар Вълков - Страхил Вълков е един от създателите на плевенската филхармония.

Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР