Отварянето на кината от 1 февруари след (второ за последните

...
Отварянето на кината от 1 февруари след (второ за последните
Коментари Харесай

"София филм фест" №25 се стяга въпреки пандемията

Отварянето на кината от 1 февруари след (второ за последните 11 месеца) над двумесечно затваряне дава вяра, че 25-ият  " София филм фест " ще посрещне феновете в салоните през март. След миналогодишното хибридно провеждане подготовката за юбилейното издание кипи с цялостна мощ.

Откриването се възнамерява обичайно в зала 1 на НДК. Макар и не през февруари, а на 11 март, там ще бъде българската премиера на " Февруари " - четвъртият пълнометражен филм на Камен Калев (след " Източни пиеси ", " Островът " и " С лице надолу " ), определен в тазгодишната - за неприятен шанс, тъкмо годината, в която провеждането на авторитетния фестивал бе осуетено от ковид. Творбата е копродукция сред България и Франция и проследява историята на един мъж - от 8-годишно момче, през 18-годишен юноша, до 82-годишен дъртак. Главната роля се извършва от Иван Налбантов.

Два дебютни кино лентата пък ще бъдат българските кандидати в интернационалния конкурс. Това са на режисьора Александър Косев, отдаден на самоубилата се на 17 години и превърнала се в легенда бургаска поетеса Петя Дубарова, и " Уроци по немски " на Павел Веснаков, вече спечелил приз от фестивала в Кайро за ролята на Юлиян Вергов. Дебютантът в пълнометражното кино Веснаков е добре прочут на ценителите на късите филми у нас - той е печелил късометражния конкурс на СФФ (награда " Джеймисън " ) с " Влакове ", а неговият " Чест " е притежател на една от най-големите международни награди за късо кино от фестивала в Клермон-Феран. 

Сред съперниците на " Петя на моята Петя " и " Уроци по немски " ще бъдат филми от Иран ( " Черната котка " ), Турция ( " Шоуто на Джемил " ), Унгария ( " Разлом " ) и др. Вече стартира да добива изясненост и пъстрата палитра на Балканския конкурс, където ще се състезават ленти от Босна, Сърбия и Гърция (останалите следва да бъдат обявени).

Сред заглавията от новото българско кино, които ще бъдат показани премиерно на 25-ия " София филм фест ", са и " Рая на Данте " на режисьора и сценарист Димитър Радев и " Сбогом, Джони " на Константин Буров.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР