Оцветителите са ако не най-разпространените, то поне най-видимите изкуствени добавки

...
Оцветителите са ако не най-разпространените, то поне най-видимите изкуствени добавки
Коментари Харесай

Е131 - оцветителят хамелеон в храните!

Оцветителите са в случай че не най-разпространените, то най-малко най-видимите изкуствени добавки в храните - в дословния смисъл! Всеки прелестен, привлекателен цвят на безалкохолна напитка, сладкиш, желирани бонбони и даже салами се дължи на синтетичен оцветител. В хранителната промишленост тази група добавки се значат с основно Е и първа цифра 1, а зад всяко Е1- стои съответно химическо вещество.

Сред най-интригуващите в групата несъмнено е Е131 -

оцветителят, който сменя цвета си!

 Е131 - оцветителят хамелеон в храните!

Не, оцветените с Е131 артикули не трансформират цвета си като хамелеон - въпреки че промишлеността евентуално към този момент работи по въпроса. Просто веществото има неповторимата дарба да оцветява в два изцяло разнообразни цвята - наситено наследник и жълто-оранжев. Тайната? Е131 се демонстрира друго според от pH на средата, в която е прибавен. Жълто-оранжевият цвят се получава в киселинна, а наситено синият - в алкална среда.

Синият цвят на Е131 в действителност е толкоз присъщ, че е дал и името, с което веществото попада в регистри и документи - сулфоново синьо или патентовано синьо V (римско пет). Поне половината от продуктите, оцветени със сулфоновото синьо обаче са оранжеви.

След сходна визитка надали е голяма изненада фактът, че сигурността на Е131 като добавка в хранителни артикули е противоречив и отворен въпрос. Веществото може да се употребява свободно в Европейския съюз, само че използването му в хранителната промишленост е неразрешена в Съединени американски щати и Австралия. Причината: съмнения, че

във високи дози сулфоновото синьо работи като мощен алерген.

 Е131 - оцветителят хамелеон в храните!

Употребата на хранителни артикули, оцветени с Е131, бива свързвана с риск от алергична реакция с обриви, сърбежи и гадене. При хора с по-висока алергична сензитивност, както и при деца, патентованото синьо V може да аргументи даже анафилактичен потрес.

Във високи дози оцветителят-хамелеон може да провокира и внезапно рухване на кръвното налягане, по тази причина е добре съдържащите го артикули да бъдат избягвани и от хора с проблематично кръвно. А продуктите, в които Е131 се ползва, не са по никакъв начин малко - поради способността му да придава мощно кондензиран цвят даже в ниски концентрации, сулфоновото синьо (също и в оранжевия му вариант) е желан оцветител в хранителната индустрия.

В резултат Е131 участва в съвсем всички питиета, сладкиши, бонбони, кремове и всичко в съответните два цвята - най-малко там, където използването му е позволена. Въпреки че приложимостта на веществото в хранителни артикули да е към момента обект на разногласия, специалистите считат за рационална мярка избягването на артикули, съдържащи патентованото синьо - изключително от деца, поради неизясненото му влияние върху здравето в дълготраен проект.

Извън хранителната промишленост оцветителят се употребява в медицината и стоматологията - за визуалиране на кръвоносни съдове при характерни проучвания и за оцветяване на зъбна плака за по-пълно унищожаване.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР