Отстраненият от централните испански власти каталунски регионален премиер Карлес Пучдемон

...
Отстраненият от централните испански власти каталунски регионален премиер Карлес Пучдемон
Коментари Харесай

Пучдемон даде заявка за нов премиерски мандат

Отстраненият от централните испански управляващи каталунски районен министър председател Карлес Пучдемон предложи на испанския министър-председател Мариано Рахой да се срещнат отвън Испания. " Готов съм да се срещна с Рахой в Брюксел или където и да било другаде в Европейския съюз с изключение на Испания по явни аргументи ", сподели Пучдемон, представен от бТВ. Причината да не желае да се върне в страната е, че там към момента е в действие заповедта за ареста му, която не бе анулирана, за разлика от европейската.

Бившият каталунски министър председател приказва след успеха на неговия просепаратистки лагер на предварителните избори в Каталуния през вчерашния ден. На Пучдемон в Испания са повдигнати обвинявания в протест и противодържавна активност.

Изборите в Каталуния ратифицираха референдума, на който жителите на региона гласоподаваха за самостоятелност от Испания, сподели още някогашният районен министър председател. Пучдемон съобщи, че е подготвен да се върне в Испания, в случай че получи гаранции от централните управляващи, че може да оглави новото каталунско държавно управление. Той изиска да бъде възобновен на своя пост, наред с други отстранени каталунски ръководители.

Малко по-късно Рахой отхвърли поканата. Министър-председателят означи, че " индивидът, с който би трябвало да се срещна е този, който завоюва изборите в Каталуния, а това е Инес Аримада ".

Подкрепящите независимостта на самостоятелната испанска област партии завоюваха общо нежно болшинство на създадените през вчерашния ден избори. Сега предстоят комплицирани договаряния за сформиране на нов просепаратистки кабинет на Каталуния.

Пучдемон изиска да бъде " чут " от Европейския съюз. " Само желая от Европейската комисия и други институции (на ЕС) да чуят и каталунския народ, а освен испанската страна ", съобщи той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР