"Отстояваме нова Лява и Екологична коалиция" - така е озаглавена

...
"Отстояваме нова Лява и Екологична коалиция" - така е озаглавена
Коментари Харесай

Отстояваме нова Лява и Екологична коалиция

"Отстояваме нова Лява и Екологична коалиция " - по този начин е озаглавена публикацията, подписана от 9 европейски депутати от разнообразни политически фамилии (GUE/NGL, С&Д, Зелените/ALE), които са и членове на Координационния съвет на Прогресивния алианс - пространство за разговор на основата на доверие и неприкритост. Целта на Алианса е да проучва разликите и да построява мостове сред прогресивните сили в Европейския парламент и в цяла Европа. Създаден е от членове на Екологичен потенциал от разнообразни политически групи и е отворен за всички, които споделят полезностите взаимност, народна власт, обществена правдивост и резистентност.

На няколко пъти през последните мандати на Европейския парламент бяха правени опити да се сътвори пространство за разговор и доближаване сред другите фракции на левицата и на eкологичните сили. През последните три години групата на Прогресивния алианс e част от това придвижване, което евентуално към този момент е надхвърлило фаза "опити ".
По време на разискванията ни се очерта ясна нужда да се надигнем против двете процъфтяващи "злини " - неолиберализмът и национализмът. Тези две феномени са надълбоко свързани. Неолиберализмът, проспериращ в това число и посредством необятни обединения както на европейско, по този начин и доста постоянно на национално ниво, подтиква повишаването на неравенствата в Европа, нанася съществени обществени вреди и заплашва околната среда. Национализмът конструира "чужденеца " и набеди Европейски Съюз като "изкупителна жертва ", виновна за всичките ни беди. Не можем да позволим това да се случва в европейски страни. Ето за какво незабавно се нуждаем от самодейност за сближение на прогресивните сили. Развихме активността си на следните три стадия:
Първо: Създаваме свободно и неофициално пространство за диспути сред левицата, прогресивните сили, зелените и еколозите. Изработваме предложение до искащите да споделят и/или сравнят гледната си точка.
След това: Действаме дружно. Организирахме срещи, конгреси, диспути, както и оферти в отбрана на Гърция и на страните членки, подложени на остеритета (орязването на бюджетите). Вслушахме се в неправителствените организации (НПО) и осъдихме вредите, които нанасят споразуменията за свободна търговия (TTIP, CETA).
В резултат: Задаваме главния политически въпрос. Как да насърчим взаимните дейности и единството сред еколозите и левицата, откакто споделяме толкоз доста общи позиции?
С това запитване за единството слагаме под въпрос старите политически структури и старите рефлекси. Разединението носи риска от повишаването на реакционни, неолиберални, екстремистки и националистически сили. Това отслабва нашата битка за обществена правдивост, която е и належащо изискване за по-бърз екологичен преход. Европейската демократична рамка е в по-голяма заплаха от по всяко време било. Рискът, който носи разединението сред нас, може евентуално да подхрани появяването на предстоящ Европейски парламент, доминиран от реакционната десница. И по този начин, каква форма ще придобие новото обществено, зелено и демократично политическо пространство в Европейския парламент?
В този политически подтекст разделянето и фрагментацията са лишени от каквото и да било оправдание; както също би било възможното повтаряне на към този момент практикуваните огромни обединения, без ясно отменяне на досегашните неолиберални схеми. Ето за какво Прогресивният алианс дава знак за бъдещето и път към създаване на действителна опция. Той потвърждава, че взаимовръзките са вероятни. Затова ние ще присъстваме на всички основни начинания за доближаване на прогресивните сили. Ще участваме в колкото се може повече борби, с цел да се противопоставим на политическото статукво. Ще бъдем на Европейския конгрес на прогресивните сили в Билбао на 9-11 ноември т.г., както бяхме и на първата сходна среща в Марсилия м.г. Ще присъстваме в деня след изборите, с цел да дадем живот на едно по-голямо пространство, да формираме един по-голям съюз с политическите сили, които желаят смяна посредством напредничав, либерален и екологичен преход.

Координационен съвет на Прогресивния алианс
Гийом Балас (S&D)
Димитрис Пападимулис (GUE/NGL)
Ърнест Уртасун (Зелените/ALE)
Флорент Марчелеси (Зелените/АЛЕ)
Ева Джоли (Зелените/АЛЕ)
Ели Шлейн (S&D)
Мартин Ширдеван (GUE/NGL)
Серджо Коферати (S&D)
Георги Пирински (S&D)

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР