Отстъпка на стойност около 2,5 млн. лв. прави консултантът Арбен

...
Отстъпка на стойност около 2,5 млн. лв. прави консултантът Арбен
Коментари Харесай

Консултант прави отстъпка от 2,5 млн. лв. на община Костинброд

Отстъпка на стойност към 2,5 млн. лева прави консултантът Арбен Хавальов на община Костинброд. Предложението за правосъдно съглашение на „ Протико ил “ ЕООД е към този момент входирано в локалната администрация.

Припомняме, че неповторимият контракт е бил подписан преди 10 години в община Костинброд от кмета Красимир Кунчев (БСП). Той е за капиталово консултиране, планиране и основаване на подготвеност на община Костинброд да кандидатства с планове до оптимално допустимия размер за финансиране по ПРСР. Става въпрос за ВиК-проекти в селата Голяновци, Драговищица и Опицвет. Контрактът сред „ Протико ил “ и общината е на стойност 1 955 830 лева без Данък добавена стойност.
След осъществяването му управата е трябвало да заплати 424 хиляди лв., само че тя не го прави . Три години по-късно сумата набъбва на повече от 4,5 млн. лева, тъй като за забавянето се начисляват по 4239,67 лв. дневно!   Причина за това е следната уговорка: " При веселба на заплащането възложителят дължи наказателна клауза в размер на 0,1% от дължимата сума за всеки ден забавяне, като след приключването на интервал от 30 календарни дни от датата на забавата, дължимата наказателна клауза ще бъде 1% дневно от цената на неизплатените суми ". Тя се оказва и решаваща след това.
Дружеството на процедура извършва контракта. На 20.12.2011 година то подава в общината изискващата се документи на книжен и електронен притежател, а тя ги приема без възражения. Към оня миг към този момент има подписан контракт с Държавна фирма „ Земеделие “ за даване на безплатна финансова помощ от 5,1 млн. лева за тръбопровод на село Драговищица.  
След първото заплащане изпълнителят изпраща покана да му бъдат платени 70% от утвърдените разноски: по утвърждения план за село Драговищица – 423 967 лева с Данък добавена стойност, и общо 996 749 лева за останалите. Наследникът на Кунчев - Милен Димитров (ГЕРБ), не заплаща нищо с претекст, че Държавна фирма „ Земеделие “ е отказал да признае разноските за консултанта поради погрешно извършена процедура и подозрение за нагласена тръжна документи. На това съображение през октомври месец 2014 година и договорът с утвърденото от Държавна фирма „ Земеделие “ финансиране е преустановен.
Миналата година след запор от „ Протико ил “ община Костинброд заплаща сумата, за която сдружението печели дело. Общината е наказана да заплати 423 967 лева незаплатено заплащане по контракта, 44 246 лева разходи. Освен това обаче има и 200 000 лв., които съставляват отчасти предявена рекламация за мораторна наказателна клауза в размер на 4 527 967 лева
Последната сума, без платените към този момент 200 000 лв., е предмет на сегашен правосъден развой, който е към този момент стартиран.

И за нея Арбен Хавальов предлага съглашение, с цел да не я заплаща община Костинброд цялата.
" Официално входирахме в деловодството на община Костинброд до кмета и до Общинския съвет предложение за правосъдна конвенция. Предвид обстоятелството, че сме на първа инстанция и сдружението, което съставлявам, е платило таксата за завеждане на дело в размер на към 180 000 лв.. Проведено е едно правосъдно съвещание, чака се второ, планувано за 26 юни, на което ще се реши допускам разногласието на първа инстанция. Искът е за към 4,3 млн. лева за дължими неустойки по контракта. Аз съм уверен, че до края на процеса община Костинброд ще бъде наказана за цялата сума “, съобщи Хавальов пред Actualno.com.
Той изясни, че на първото съвещание юристите на общината не са спорили дали това взимане съществува, или не, а по отношение на прекомерността. Според него в най-лошия за общината случай сумата откакто завърши процесът, преминавайки през три инстанции, ще стане към 4,8 млн. лева Той предлага на кмета и общинските съветници три варианти за съглашение.

„ Първият вид е общината да заплати на „ Протико ил “ сумата от 1 990 000 лева, вместо цялата. 100 000 лв. непосредствено подарявам за деца, възпитаници в неравностойно състояние. Тук изборът е отново на Общински съвет да преценяват в коя детска градина или учебно заведение да ги преведа.
Предложили сме и разновидности за разсрочено заплащане. Там сумите са по-високи: 2 950 000 лева за пет години на 10 вноски по 295 000 лева два пъти годишно. Има и междинен вид - сумата за заплащане да е 2 750 000 лева Първата вноска тук предлагаме да е 750 000 лв., а остатъкът от 2 млн. лева на 10 равни вноски по 200 000 лв. да се заплаща два пъти годишно в границите на 5 години “, уточни притежателят на компанията.
Той сподели, че в случай че общината направи контрапредложение, е подготвен да го обсъдят.

„ Не всичко е пари “, още веднъж акцентира той. И добави: “Прочетох в изявлението на кмета на Костинброд във вашата медия, че ние сме желали да банкрутираме общината, само че би трябвало да напомня, че който си поръчва обяд в ресторанта, би трябвало да си го заплати “.  
„ Ние сме си изпълнили работата. Аргументът, че фонд " Земеделие " не им е одобрил тръжна процедура и така нататък не устоя, тъй като тя се изготвя и организира от общината. Ние нямаме виновност за наложената й глоба за погрешно извършена процедура по възлагането. Проектите, които сме изработили, са признати без забележка от общината. Одобрени са от Областна разплащателна организация - първата инспекция от Държавна фирма " Земеделие ". Нямаме безусловно никакви забележки по четирите заявки за подкрепяне. Изпратени са в централна Разплащателна организация. Одобрени са за финансиране “, напомни той.
На въпрос за какво планът за Драговищица получава финансиране, а другите три не, отговори, че за всеки така наречен „ прозорец “ Държавна фирма " Земеделие " отпуска примерно 300 млн. лева за финансиране.
„ Чертата удари тъкмо сред първия и втория план. Парите на Държавна фирма " Земеделие " просто свършиха освен за Костинброд, за доста други общини. Ние получихме задоволително ранкинг точки, само че парите не стигнаха за идващите планове “, разясни Хавальов.
„ Това, което община Костинброд трябваше, само че не го направи - по Наредба 25 се изтеглят останалите планове и се чака идващият „ прозорец “. Тогава станаха свадите с кмета Милен Димитров. Той отхвърли да работи с нас, отхвърли да ни послуша. А Държавна фирма " Земеделие " отвори доста „ прозорци “ по-късно. Трите нефинансирани плана можеха да бъдат преди всичко в идващия „ прозорец “. Ние настоявахме, само че той отхвърли по неразбираеми за мен аргументи. Просто трябваше да упълномощи представител на общината, да се актуализират някои документи като персонална карта на кмет, настоящи разрешителни за водовземане и др, чиито период изтича. Всичко това трябваше да го свършат дружно с нас като консултанти. Затова не се получи финансиране за още към 12 милиона лв.. Не можах да схвана за какво някогашният кмет Милен Димитров по този начин реши. В последна сметка с планове, утвърдени от общината, утвърдени от фонда, общината проигра всичките си шансове “, сподели Арбен Хавальов.
Той добави, че схваща сегашния кмет.
„ Донякъде с съображение не утвърждава управническите решения на предшественика му. Той сега нищо не може да направи, тъй като планове от предходния програмен интервал 2007-2014 не се утвърждават. Той свърши. Оттук-насетне те би трябвало да признаят позволените управнически неточности, да ги одобряват и осмислят. Както се вижда, съдът гледа документи, доказателства. Ние им предлагаме да се посъветват с три самостоятелни юридически адвокатски фирми. Да прегледат документите, нашата искова молба, искания и така нататък и да вземат съответно решение. Би следвало общинските съветници, тъй като сумите несъмнено са огромни, да имат ясна преценка за обстановката и кой вид е най-хубав за тях “, добави притежателят на „ Протико ил “ ЕООД.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР