Отслабването е сравнително труден и дълъг процес… поне трайното такова.

...
Отслабването е сравнително труден и дълъг процес… поне трайното такова.
Коментари Харесай

5 грешки, които да избягваш при отслабване

Отслабването е относително сложен и дълъг процес… най-малко трайното такова. А неналичието на опит и познание го вършат още по-труднопостижимо. Много начинаещи, които желаят да отслабнат, вършат едни и същи неточности, които забавят напредъкът им и даже ги връщат назад… В тази публикация ще изброя най-честите измежду тях.

Така че в случай че искаш да отслабнеш, прочети я деликатно и ги имай поради, с цел да ги избягваш и да постигнеш задачата си по-лесно.

Грешка #1: Наблягаш на неверните извършения

И по-точно – постоянно начинаещите прекаляват с изолиращите извършения като бицепсово прегъване с дъмбел, кик-бек и други, които натоварват единствено един мускул. Но те в действителност не са толкоз ефикасни, колкото по-тежките, базови извършения, натоварващи по едно и също време набор от 2 или повече мускулни групи.

Да, някои изолиращи извършения могат да задействат мускулатурата толкоз добре, колкото и базовите. Но активацията на мускула не е безусловно причина за развиването му.

Без да встъпвам в елементи тук - това, в което изолиращите извършения изостават по отношение на базовите в тази ситуация, е опцията за вдишване на по-голяма тежест и прогресивно натоварване. А това е от основно значение за построяването на размер и устойчивост в мускула. Но за прогресивното натоварване – по-късно.

Може би се питаш „ за какво ми е да развъртвам мускулната си маса, откакто желая да отслабна? “.

Веднага давам отговор – силовите тренировки, и изключително тези с базови извършения, ще оказват помощ както за по-бързото изгаряне на мазнините, по този начин и за тонизирането и стягането на тялото под тях – с изключение на, че оформят физиката ти по-добре, мускулите ще забързат и метаболизъма ти, тъй като са тъкан, която изиксва доста сила от тялото, с цел да се поддържа. За теб това просто означва, че хем ще изглеждаш по-добре, хем ще гориш мазнини по-лесно.

Грешка #2: Прекаляваш с кардиото

Не ми се желае да споделям с какъв брой начинаещи съм приказвал, които за отслабването си залагат единствено и само на кардио тренировки…

Вярно е, че в случай че задачата ти е стягане и намаляване, е хубаво да комбинираш силовите тренировки с кардиото, само че има верен метод и неверен метод за това. Дългите и изтощителни кардио тренировки носят само психическа отмалялост и загуба на мускулна маса (която непременно би трябвало да пазиш и даже развиваш, както разбра преди малко).

За мен, верният метод е наблягането на силовите тренировки, тъй като те носят след себе си както преимуществата, разказани в горната точка, по този начин и така наречен  afterburn effect - метаболизмът остава забързан часове наред след края на тренировката и гориш мазнини доста по-дълго време, спрямо това след кардио.

А що се отнася до кардиото – то единствено би трябвало да добавя силовите тренировки. Най-доброто място за него е или незабавно след силова подготовка, или заран, на гладно. Продължителността на една сесия би трябвало да е сред 20 и 40 минути, не повече.

Така съчетани, силовите тренировки и кардиото ще ти дадат оптимални резултати.

Грешка #3: Претоварваш коремните мускули

Една от най-желаните цели на всеки трениращ е да извае добре завършен и стегнат стомах. В устрема си да го реализиран, хората влагат всичките си старания и цялата си отдаденост в тази посока, залагайки на безчет извършения и повторения за стомах в своята фитнес програма… За страдание обаче, този метод е неверен.

Разбира се, всеки, който е работил за намаляване, си е мечтал за стегнат и плосък стомах. Но за даго постигнеш, първо би трябвало да изгориш мастните натрупвания в коремната зона. По този метод ще изпъкнат и коремните мускули. Безбройките силови извършения за стомах ще развият мускулатурата и даже ще оказват помощ за изгарянето на част от мазнините в тялото, само че няма по какъв начин да таргетират особено тези към корема.

А до момента в който мускулите са под слой мазнини, колкото и развити и стегнати да са те, просто няма да личат.

Грешка #4: Пренебрегваш прогресивното натоварване

За да има тласък тялото ти да се оформя и развива, би трябвало да го накараш да работи крепко.

Не би трябвало да си избереш едно комфортно натоварване първоначално, когато започнеш да тренираш, и просто да се придържаш към него завинаги… Напротив! Трябва да прогресираш, последователно увеличавайки натоварването си по време на подготовка, когато усетиш, че е пристигнал моментът за това.

А по кое време е пристигнал моментът? – Когато усетиш, че правиш тренировката си без доста старания и без да се поизмориш, а след нея се чувстваш подготвен за още натоварване. Ако е по този начин, значи е време да вдигнеш натоварването. И под увеличение на натоварването не имам предвид просто по-големи тежести… Има повече от един метод за това.

Грешка #5: Гладуваш

Последна в публикацията, само че може би първа по значимост и най-често допускана неточност – гладуването. Изключително неверен, неефикасен, нездравословен и даже рисков метод за намаляване.

По време на гладуване тялото постепенно започва да се храни от себе си, горейки мазнини, само че и мускули и в краен случай – даже органи за сила.

А когато тялото усети, че не приема достатъчно калории, енергоразходът понижава. Организмът ти си споделя:

" Изглежда храната разполагаем е наистина оскъдна...  По-добре да спра да пламтя толкоз доста калории и да стартира да спестявам сила. "

И по този начин – в един миг всяка призната храна стартира да се складира като ресурс от сила в тялото. Този ресурс нормално е под формата на мазнини. И по този начин, отслабването остава в предишното и скоро още веднъж се връщаш в изходна точка… А това е единствено един от проблемите, към които подготвя отслабването с недояждане.

В умозаключение

За страдание, няма къс и елементарен път към триумфа, що се отнася до отслабването.

Повечето легенди и навици за бързо намаляване освен не работят, само че даже могат да извърнат процеса против теб и да усложнят нещата още повече…

Затова е извънредно значимо, преди да започнеш, да се информираш добре и да избереш най-здравословният и верен метод за постигането на задачата си, който ще ти обезпечи дълготрайни и забележими резултати.

Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР