Отслабни с 10 кг. за 10 дни!, Яж и отслабвай!,

...
Отслабни с 10 кг. за 10 дни!, Яж и отслабвай!,
Коментари Харесай

Митичните диети – да вярваме ли на обещания?

„ Отслабни с 10 кг. за 10 дни! ”, „ Яж и отслабвай! ”, „ Диета за бързо изгаряне на мазнините!, „ Как да отслабнем незабавно и вечно! ”. Коя от нас не е била поблазнена от тези великодушни обещания, макар митингите на здравия си разсъдък. Всички знаем, че не биха могли да бъдат истина, само че все пак се вкопчваме в тях, тъй като ни се желае да повярваме. И по този начин се хващаме на хорото на следващата „ чудотворна " диета.

За страдание обаче само в рекламния свят всичко „ става елементарно и без старания ”. В действителността съвършената фигура изисква неизменност и мощна воля. Затова диетите, които ни притеглят с гръмки обещания, са освен неефективни, само че и доста рискови. Те образуват у нас настройката, че с цел да отслабнем е належащо да изтърпим единствено седмица-две ограничения и по-късно животът ни ще бъде ария. Така даже след многократни разочарования не губим вяра, че магическа диета съществува, просто ние към момента не сме я разкрили. Затова не поставяме изпитание да променим съществено метода си на живот – единствената опция за трайно справяне с непотребните килограми. Да не приказваме, че разрушавам освен фантазиите си за прелъстителен външен тип, само че и здравето си.

Сигурно към този момент се питате, по какъв начин въпреки всичко да отличим рационалната диета от лъжливата. Ами доста просто – ефикасната диета е използвана за дълъг интервал от време, даже можете да я превърнете във ваш непрекъснат метод на хранене. Обратното – изключването на съществени храни от менюто може и да има резултат, само че за малко. Съвсем скоро ще ви дотегне от тези ограничения и ще се върнете към старите си привички (и предходните си килограми).

Не се блазнете и от диети, които нямат в основата си никаква здравна логичност, а притеглят само с оригиналността си. Тях ще познаете по екзотичните имена – „ Шоколадова ”, „ Мармаладено-бисквитена ” или „ Диета на античните вавилонци ” – звучи прелестно, нали! Но в случай че попитате създателите на последната, кои са в действителност вавилонците, по какъв начин са живели и с какво са се хранили, надали ще получите някакъв логичен отговор.

Съвсем не безобидни са нискокалоричните диети (под 800 ккал дневно). Такова фрапантно понижение на признатите калории неизбежно е обвързвано с дефицит на витално нужни витамини, минерали, мастни киселини и белтъчини. Освен това отслабването с повече от кг на седмица е същински стрес за организма, съпоставим със загубата на огромно количество кръв. За нас това можа да са омразни сланинки, само че за тялото ни мазнините са скъп запас от хранителни субстанции. Затова след първите свалени килограми, организмът ни ще премине на пестелив режим и ще стартира да пести силата си. Така йо-йо резултата ни е в забрадка вързан – рано или късно ще се завърнете към нормалния си метод на хранене, само че ще пълнете доста по-бързо от преди. С една дума нискокалоричната диета е съвършен метод да " прецакате " метаболизма си вечно.

Какво да вършим тогава? Не изпадайте в крайности и не се целете в светкавични резултати. Най-разумният метод е да изключите от менюто си единствено безполезните храни, които хапвате за наслаждение – пържено, сладкиши, майонеза, кайма, салами и всички опаковани храни. Също по този начин последователно намалявайте и порциите си. Скоро стомахът ви ще се свие и ще започнете да се засищате с доста по-малко. Увеличете и физическата си интензивност с някое прелестно занятие, да вземем за пример каране на колело или ежедневна разходка в парка. Всичко това ще ви подсигурява постепенно, само че несъмнено и здравословно събаряне на килограмите.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР