Оценяваме като положителен прецедент факта, че Министерството на външните работи

...
Оценяваме като положителен прецедент факта, че Министерството на външните работи
Коментари Харесай

Българи от РС Македония осъдиха с гневно писмо речта на омразата по време на футболния мач в Скопие

Оценяваме като позитивен казус обстоятелството, че Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди речта на омразата, употребена от по-голямата част от публиката по време на футболния мач сред Република Северна Македония и България. В същото време подчертаваме, че „ политическият хайлайф “ в РСМ е жертва на личния си „ триумф “ в основаването на атмосфера на непоносимост към нас, хората с българско съзнание в Република Северна Македония и България като цяло.

Това се споделя в намерено писмо на 10 цивилен сдружения на жители с българско съзнание в районен съд Македония, съобщи кореспондент на БГНЕС. Повод за него стана футболният мач сред националните тимове на България и на районен съд Македония 26. 09. 2022 година в Скопие, когато част от публиката на домакините освирка българския химн.

„ Като жители на Република Северна Македония призоваваме виновните институции в страната – президента, държавното управление, Народното събрание, Комисията за попречване и отбрана от дискриминация, Омбудсмана, неправителствения бранш (Хелзинкски комитет за отбрана правата на човека) да осъдят изрично оскверняването на българския химн и речта на ненавист против България и българите ”, се споделя още в писмото на българските сдружения.

Те приканват представителите на Европейски Съюз, както и посланиците на държавите-членки на Европейски Съюз, ОССЕ, Съвета на Европа и интернационалните сътрудници да извърнат внимание на „ демонстрирането на диалект на ненавист против държава-член на Европейски Съюз, към който районен съд Македония заявява, че желае да се причисли ”.

„ Оставяме на уважаемите дипломати да преценяват до каква степен деянията и в по-широк подтекст цялостната среда, в която живеем ние, македонските българи, се вписват в полезностите, на които се основава Европейски Съюз ”, се споделя още в писмото.

„ Надяваме се, че събитията от футболния мач сред районен съд Македония и България най-накрая ще дадат опция интернационалните сътрудници да схванат всекидневието, в което живеем ние и нашите предшественици след 1944 година, както и бруталния напън с недоизказано единодушие (евфемизъм за поредните публични наставления за преследването на българите в страната) на всички държавни управления на районен съд Македония против тези, които са се осмелили да заявяват, че са българи. Това за нас е всекидневие, а фактът, че малко хора имат храброст ясно и намерено да заявят своето българско родословие, въобще не трябва да ни изненадва. Определени политици, обществени персони и журналисти в районен съд Македония се пробват да трансферират върху България и българските политици цялата виновност за сегашната обстановка, само че нямат отговор на въпроса какво те самите като авторитетни персони направиха, с цел да се понижи интензивността на говора на омразата към нас като жители на районен съд Македония с българско национално съзнание, българите като народ и България като страна?! ”.

Силно притеснителен, съгласно сдруженията, е фактът, че сред най-гласовитите ентусиасти са били представители на младото потомство в районен съд Македония, което „ още един път демонстрира нуждата от смяната на образователните стратегии в районен съд Македония по история ”, въз основата на рекомендациите на Смесената комисия по историческите и просветителните въпроси и, несъмнено, на база на историческите обстоятелства и източници и документи ”, се споделя в писмото.

„ Футболният мач сред Република Северна Македония и България, който от спортно събитие се трансформира в проява против държава-членка на Европейски Съюз и против нас, македонските българи, е ясно доказателство за демократичния недостиг в РСМ, а това прави повече от нужни измененията в Конституцията на страната, с които ще се подсигуряват нашите човешки права. Ние сме лоялни жители на Република Северна Македония, живеем тук, работим тук, плащаме налози тук и заслужаваме да бъдем третирани като естествени хора, а не като някакви зверове, които желаят да вземат нещо от някого “, се споделя в писмото.

Писмото на неправителствените организации на македонските българи е изпратено до държавното управление на районен съд Македония, до българския президент Румен Радев, до премиера и външния министър на България, както и до посланиците на Европейски Съюз, България, Чехия, Германия, Съединени американски щати и Франция в районен съд, до Комисията за попречване и отбрана от дискриминация, Хелзинкския комитет за отбрана правата на индивида в районен съд Македония, както и до политическите партии СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ и Левица. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР