Оцеляването на организма зависи от функцията на неговите протеини. Същото

...
Оцеляването на организма зависи от функцията на неговите протеини. Същото
Коментари Харесай

Възможно ли е кожата ви да старее два пъти по-бавно? Да, ако защитите протеома

Оцеляването на организма зависи от функционалността на неговите протеини. Същото важи и за стареенето. Ако влияем върху промените на протеома (съвкупността от всички телесни протеини, създадени от клетка, тъкан или организъм за даден интервал от време), които са главната причина за биологичното стареене, тогава е допустимо да се намесим по едно и също време върху всяко от неговите последици “, твърди проф. Мирослав Радман, знаменит генетик и молекулярен биолог и създател на Средиземноморския институт за науки за живота (MedILS) в Сплит, Хърватия. Това е първият институт в континентална Европа, отдаден на биологията на стареенето и обвързваните с възрастта болести.

 Проф. Мирослав Радман е прочут с откритието си за SOS реакцията при увреждане на ДНК, поправяне на неточности в ДНК (поправка на несъответствие) и с подчертаването на смисъла на отбраната на протеома при клетъчната резистентност на рискови условия (радиация, температура, изсушаване и др.) Член е на няколко научни академии, най-известните от които са Френската академия на науките и Националната академия на науките (САЩ) и Американската академия на изкуствата и науките (САЩ).

Неговото проучване върху присъединяване на увреждането на протеома като подбуда за болести, свързани с възрастта, като заболяването на Паркинсон, Алцхаймер, Шарко-Мари-Тут и други, отвори най-обещаващите проучвателен тактики за предварителна защита и лекуване на болести, свързани с възрастта.

Проф. Радман учи някои от най-устойчивите организми, които оцеляват и съществуват при рискови условия на температура, pH, соленост или радиация. И дружно с екипа си открива, че когато тези микроорганизми са изложени на рискова радиация, те могат да оцелеят, даже и тяхната ДНК да е извънредно повредена. Защото ДНК-то им бива изцяло възобновено от добре предпазени протеини. Откритието на проф. Радман е изумително – устойчивостта на радиация и дълголетието на клетките могат да се дължат на извънредно ефикасна отбрана на протеома.

Вдъхновени от работата на проф. Мирослав Радман за ролята на протеома като поръчител за дългоденствие на клетките, лабораториите на NAOS откриват способ за отбрана на протеома от увреждане, с цел да поддържат младостта на кожата.

Изследователските екипи на NAOS разпознават квази-безсмъртна бактерия - снежната бактерия, чийто протеом е естествено предпазен от неповторими молекули: антиоксидантни шаперони. Те обезпечават на кожния протеом мощна, трайна отбрана, способна на доста закъснение на процеса на стареене.

Снежната бактерия, открита в снежинките през 2010 година, разполага с изумителен потенциал за оцеляване, което ѝ разрешава да устои на UV радиация и оксидативен стрес.

Малко проучена до момента, снежната бактерия се трансформира в източник на биомолекули, които са един от най-хубавите бранители на стареенето на клетките на кожата, с помощта на високата централизация на бактериоруберини – биологични пигменти с биомиметични свойства. Те са естествени бранители на процесите в кожата и изключително ефикасни протеомни протектори.

Възможно ли е кожата ви да старее два пъти по-бавно?

На базата на цялото това познание, лабораториите на Esthederm патентоват биотехнологията AGE PROTEOM™ и основават серума AGE PROTEOM™ Advanced Serum.



Мощните антиоксидантни шаперонови молекули работят за опазване и отбрана на протеома на кожата като имитират нейните естествените защитни системи, тъй че процесът на стареене да се забави.

„ Чрез техния двоен механизъм на деяние – на шаперон и антиоксидант, тези молекули, които са резултат от милиарди години еволюция, предотвратяват необратимо увреждане на кожния протеом и разрешават по-добра функционалност на клетките и тъканите и възобновяване им в дълготраен проект.

Този нов метод съставлява първокласна отбрана против стареенето на кожата. Чрез подобряването на основополагащите механизми в кожата, виновни за клетъчното дългоденствие, повлияваме дейно всички признаци на стареене. “, споделя и Изабел Беноа, член на научния комитет на NAOS.

Тъй като протеините са в основата на всички витални функционалности, отбраната и възобновяване на протеома е извънредно значим съставен елемент в предотвратяването на разграждането на колаген и еластин, стареенето на кожата, плътността, стегнатостта и разтегливост.

В допълнение към предпазването от увреждане от свободните радикали, задейства и доста форсира самовъзстановяването на ДНК увреждания след ултравиолетови лъчи, както и отбрана против съществени фактори на околната среда, като например синя светлина и замърсяване с фини прахови частици.

Революционното изобретение за това по какъв начин се оправяме със стареенето на кожата води и до нов взор към дълголетието на здравето на кожата.

AGE PROTEOM™ е нов стадий в науката за кожата. Патентованата биотехнология AGE PROTEOM™ основава същински щит, който резервира структурните и функционалните протеини в кожата, като в същото време защищава от необратимо увреждане на протеините: отбрана, която е потвърдено превъзхожда този на CoQ10, глутатион, аскорбинова киселина и ликопен.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР