Оцелелите“ е искрено написан роман, който не спестява на читателите

...
Оцелелите“ е искрено написан роман, който не спестява на читателите
Коментари Харесай

„Оцелелите“ – книга за отчуждението там, където трябва да има безусловна любов

„ Оцелелите “ е откровено написан разказ, който не икономисва на читателите най-грубите, сурови и натуралистични линии на детството. В него шведският създател Алекс Шулман обрисува личната си жадност за непосредственост. И въпреки да има огромна доза автобиография в историята, „ Оцелелите “ е дебютът на писателя в художествената литература.

В Швеция Шулман е прочут и обичан със своите автобиографични книги, само че съумява да завладее най-силно сърцата на читателите си точно с „ Оцелелите “. Само за няколко месеца са продадени над 100 000 копия от романа му. Той е преведен на над 30 езика по целия свят, а към този момент може да бъде прочетен и на български. Преводът е на Стефка Кожухарова.

„ В този разказ ние откриваме едно разрушено семейство с нездрави връзки, с неспособност да се покаже непосредственост и обич към най-близките, семейство, в което царува отчуждение и няма доверие “, показа в „ Артефир “ преводачката на „ Оцелелите “. Според нея в този внимателен разказ, в който ясно се приказва за загубата и безсилието на човек да изрази обичта си, доста ясно прозира персоналната борба на създателя.

„ На моменти автобиографичните детайли и художествените такива мощно се припокриват до степен, в която и за мен беше доста мъчно да дефинира и да отсея кое е истина и кое не е “, сподели още Стефка Кожухарова. И добави: „ Отново имаме трима братя, още веднъж имаме едно разрушено семейство, още веднъж имаме този облик на алкохолизирана майка, на равнодушен татко, на отсъстващи не толкоз физически, колкото прочувствено родители в развъждането на децата “.

„ Оцелелите “ демонстрира какъв брой дълъг и непосилен може да бъде един ден от живота на трима братя, изгубили пътя си един към различен. В този ден те са принудени да поемат към от дълго време изоставената фамилна къща край езерото, с цел да почетат паметта на майка си. Там, където стартира и свършва разрухата на това семейство, те в действителност се изправят лице в лице с мъчителното минало и с потребността да се оправят с пропастта в връзките си и да оцелеят след болката от загубата, която ги съпътства през целия им живот. Спомените им са и главното тяло, което построява романа на Алекс Шулман.

Още за тематиките, които вълнуват създателя, преводачката на „ Оцелелите “ Стефка Кожухарова споделя в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР