Отровните плаващи листа на водната лилияВ началото на февруари стана

...
Отровните плаващи листа на водната лилияВ началото на февруари стана
Коментари Харесай

Глобалната примка на американските военни бази

Отровните плаващи листа на водната лилия

В началото на февруари стана известно, че Съединени американски щати ще построят едновременно 5 нови военни бази във Филипините. По време на визитата на 2 февруари на шефа на Пентагона Лойд Остин във Филипините, Вашингтон и Манила реализираха съглашение американските военни да получат достъп до още четири филипински военни уреди. Няколко дни по-късно филипинските управляващи упрекнаха Китай в гонене на тяхен кораба в Южнокитайско море...

Днес 95% от военните бази в света принадлежат на Съединените щати, които имат повече от седемстотин такива уреди в чужбина. Думата lilypad на британски значи плаващ лист от водна лилия. Така на американски боен диалект назовават мобилните военни бази на Съединени американски щати, разпръснати по цялата планета - от Филипините и Джибути през мавританските пустини до джунглите на Хондурас.

Някои от базите на Съединени американски щати са големи, като да вземем за пример базата на военновъздушните сили Удейд в Катар, предният щаб на Централното командване на Съединени американски щати в района, кадърен да побере над 100 самолета и 10 000 бойци.

По-рано се предполагаше, че изтеглянето на войските от Ирак и Афганистан ще докара до понижаване на броя на американските бази в чужбина, само че протича противоположният развой. Има от ден на ден и повече американски военни бази отвън Съединени американски щати.

Бившият съветник - анализатор на Централно разузнавателно управление на САЩ Чалмърс Джонсън в работата си „ Американската империя на базите “ написа: Човек не може да разбере американското предпочитание за агресия, без да знае, че тези бази са из целия свят.

В същото време Пентагонът провежда димна завеса към базите, отказвайки да ги назова бази. Например, главната американска база в Централна Азия, в киргизкия Манас, която служи като опора на войната в Афганистан, беше наречена " директен център ".

Само в Близкия изток Съединените щати имат " детайли на военно наличие " в Египет, Йордания, Кувейт, Ливан, Оман, Сирия, Обединените арабски емирства, Йемен и други Американското командване в Африка (AFRICOM) " поддържа военни връзки “ с повече от петдесет африкански страни. Американските военни организират интервенции в Сирия, Косово, Либия, Йемен, Конго, Йордания, Южен Судан, Уганда, Мали, Нигерия и други страни. Екипи за специфични интервенции са ситуирани в Украйна, Грузия, Боливия, Парагвай, Еквадор, Перу, Йемен, Пакистан и Филипините. Тези екипи се появяват понякога и в Турция, Белгия, Франция, Испания. Светът безусловно е цялостен с спорове, предизвикани от Съединени американски щати.

През 2004 година Пентагонът одобри военна теория, обозначена с формулата " 10-30-30 ". Нейната същина: незабавно откакто Вашингтон вземе политическо решение за потребление на военна мощ на всички места по света, въоръжените сили на Съединени американски щати би трябвало да бъдат приведени в бойна подготвеност и да се придвижат до избраната точка в границите на 10 дни. През идващите 30 дни американците би трябвало да победят врага и след още 30 дни да се прегрупират и да се приготвят за нова бойна задача с прекачване в друга зона на планетата.

На територията на някогашния Съюз на съветските социалистически републики, където американски военни бази намерено се появиха малко след събитията от 11 септември 2001 година, " военно - базовото " наличие на Съединените щати и техните съдружници стартира да се простира на повече от 3,5 хиляди километра - от Киргизстан покрай границата с Китай до Грузия на Черно море.

Много преди събитията от септември 2001 година тогавашният началник на Централното командване на Съединени американски щати, военачалник Томи Франкс, пътува до редица страни в Централна Азия, в това число Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан и Туркменистан. Най-вероятно тогава е реализирано съглашение за разполагането на американски войски в района " при положение на рецесия ", което е направено незабавно след 11 септември.

Говорителят на Централното командване на Съединени американски щати контраадмирал Крейг Куигли сподели, че основаването на военни бази в някогашните руски централноазиатски републики е от „ огромно значение “ за Съединените щати, защото „ ще разреши осъществяването на редица задания в кратковременен и дълготраен проект. " Естеството на тези задания е известно.

Първо, разполагането на американски военни бази в някогашна руска Централна Азия в началото имаше за цел да отстрани нуждата от американска ПРО. Високоточните ракети със междинен обхват (до 3 хиляди километра) от територията на тези бази са в положение да блокират територията на Русия до Северния ледовит океан. Всички пускови установки на съветски стратегически ракети попадат в засегнатата зона.

Второ, американските бази в някогашните руски републики стягат хватката си над Иран. Още през есента на 2003 година Техеран насочи строго предизвестие: в случай че територията на Грузия бъде дадена на американците, тогава при положение на спор Иран ще нанесе удар против американските бази, който ще удари жителите на Грузия и Азербайджан.

На трето място, американската военна база в Централна Азия, както и наличието на американски бази в Япония и Южна Корея, провокират възходящо неодобрение в Пекин. Още на 11 декември 2001 година пакистанският вестник Frontier Post отбелязва, че идването на американски сили в Централна Азия преследва няколко цели, като една от основните е ограничение на повишаването на мощта на Китай, чиято тактика за обграждане включва основаването на удушаваща примка от американски военни бази в Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан и Афганистан.

Според професор Дейвид Вайн от Вашингтонския университет, създател на книгата Shame Island: The Secret History of the US Military Baseon Diego Garcia /„ Островът на срама: секретната история на американската база Диего Гарсия “/, през днешния ден лилипадите са главен детайл от военната тактика на Съединени американски щати за поддържане на международно владичество.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР