Отрицателна реакция на световните лидери на очакваното признаване на Ерусалим

...
Отрицателна реакция на световните лидери на очакваното признаване на Ерусалим
Коментари Харесай

Остри реакции по света за намерението на Тръмп да признае Ерусалим за столица

Отрицателна реакция на международните водачи на предстоящото признание на Ерусалим за столица на Израел от американския президент Доналд Тръмп. Речта му ще бъде на следващия ден. Тръмп пропусна вчерашния период да подпише отвод да реалокира посолството на Съединени американски щати от Тел Авив в Ерусалим.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Evan Vucci
Тръмп към този момент е уведомил палестинския президент Абас за желанието си да реалокира американското посолство. Еврейската страна постоянно е считала Ерусалим за своя неделима столица, а палестинците желаят източната ѝ част за столица на своята страна. Всички непознати посолства са в Тел Авив.

Ако Доналд Тръмп реалокира американското в Ерусалим, това ще значи, че Съединени американски щати са първата страна, признала Ерусалим за столица на Израел от основаването му през 1948 година Махмуд Абас прикани международните водачи да се намесят.
Хусам Зомлот, началник на делегацията на ООП в Организация на обединените нации: Съединените щати изстрелват гибелен патрон в сърцето на решението с две страни, това ще бъде целувката на гибелта за това решение.
Турция също реагира остро.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Господин Тръмп, Ерусалим е алена линия за мюсюлманите.
В Брюксел първият посланик на евросъюза изрази позицията на страните от общността.

Федерика Могерини, висш представител на Европейски Съюз по външната политика: Трябва да бъде открит метод статутът на Ерусалим като бъдеща столица на две страни да бъде решен посредством договаряния, тъй че аспирациите и на двете страни да бъдат изпълнени.
През 1995 година американският Конгрес взе решение да реалокира посолството в Тел Авив, само че от този момент всички президенти, в това число и Тръмп, подписват отвод да сторят това и то на всеки шест месеца. Очаква се на следващия ден Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, само че още веднъж да отсрочи преместването на дипломатическата задача. Идеята за решение на палестинско-израелския спор посредством две страни е на английската комисия на лорд Пил от 1936 година

По-късно тя е в основата на всички опити за решение на спора. Мирното съглашение от 1993 година планува окончателният статут на Ерусалим да се реши в идващите етапи от договарянията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР