Отрасъл "свиневъдство" е устойчив и през последните три години в

...
Отрасъл "свиневъдство" е устойчив и през последните три години в
Коментари Харесай

Румен Порожанов: Отрасъл свиневъдство у нас е устойчив и през последните три години в него се наблюдава развитие

Отрасъл "свиневъдство " е резистентен и през последните три години в него се следи развиване. Икономическите индикатори демонстрират непоклатимост и наклонност за растеж на основаната от него продукция. Това сподели по време на парламентарния надзор през днешния ден министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

По данни на Национален статистически институт за 2017 година цената на крайната продукция от свиневъдството е за 93 млн. лева, или с 6 на 100 повече от 2015 година и 1 % повече по отношение на 2016 година Основен признак за бранша е индустриалният му темперамент и в него в най-голяма степен са застъпени процесите на уедряване - до 61 промишлени свинеферми с отглеждани в тях над 92 на 100 от общия брой прасета в страната, уточни Порожанов.

Той сподели още, че по данни на отдел "Агростатистика " към 1 ноември 2017 година броят на фермите, в които се отглеждат 200 и повече женски прасета за разплод, се е нараснал с 11 на 100. В тези обекти се отглеждат 89 на 100 от свинете за разплод. Географски свиневъдството в България е концентрирано в три района - Северен Централен, Североизточен и Югоизточен, като причина за това е огромната суровинна база и обработваемите площи, гарантиращи изхранването им. Повечето огромни свинеферми са със затворен цикъл на произвеждане.

По данни на Евростат закланите през 2017 година животни са с 5,8 на 100 повече по отношение на 2015 година За първите шест месеца на тази година закланите общо прасета у нас са със 7,8 на 100 повече по отношение на интервала на предходната година. От 2010 година се следи ясно изразена наклонност за увеличение на добитото свинско месо от кланици, като предходната година то е със 17,6 на 100 повече по отношение на 2015 година. За тази година за свиневъдния бранш предоставената помощ е 30 млн. лева, сподели още министър Порожанов.

Според създателя на въпроса - депутатът от Българска социалистическа партия Румен Георгиев, разрухата в бранша у нас е без аналог в нито една от някогашните социалистически страни, а производството е върнато на равнището от 40-те години на предишния век. Той сподели още, че до момента в който свинското месо е повишено годишно в международен мащаб с 2,8 на 100, в България понижава с 26,8 на 100.

Към края на годината в страната се отглеждат общо 616 хиляди прасета, уточни Георгиев. При дребните и междинните стопанства, с 1 до 9 животни, се следи доста понижаване на броя им с 25 на 100 и с 18,9 на 100 - при броя на свинете. Тези стопанства са най-вече за лично изхранване и са най-засегнати от казуса със застаряващото население в селските региони.

За съпоставяне депутатът уточни политиката в Румъния, където за всяко отглеждано прасе в фамилията се получава дотация и по тази причина, по думите му, селата са живи и в тях се развива земеделска активност. По тази причина хората във Видинския регион всеобщо отиват да живеят в Румъния, където съгласно тях в пъти се живеело доста по-добре, съобщи Румен Георгиев.

На това министър Порожанов отговори, че бъдещето на свиневъдството в международен мащаб е в индустриалното свиневъдство и "няма по какъв начин да върнем всеобщото гледане на животни в селата ".

Вярно е, че 75 на 100 от свинете в Румъния се гледат в домашните дворове, само че тъкмо поради това северната ни съседка най-вече страда от "африканската чума " по свинете, тъй като освен това развъждане няма биосигурност и опция да бъдат опазени от разпространяването на заболяването, уточни земеделският министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР