Отпада карантината и изолацията за заразени и контактни на заразени

...
Отпада карантината и изолацията за заразени и контактни на заразени
Коментари Харесай

Карантината и изолацията при COVID-19 окончателно отпадат

Отпада карантината и изолацията за инфектирани и контактни на инфектирани с COVID-19, реши Народното събрание. Измененията в Закона за здравето бяха признати единомислещо със 171 гласа на първо и второ четене в границите на едно пленарно съвещание.

Така депутатите взеха решение COVID-19 да бъде изваден от листата на мощно заразните заболявания, при които се постанова наложителна карантина. Промените ще влязат в действие след обнародването на закона в " Държавен вестник ", чийто идващ брой би трябвало да излезе във вторник.

Предложението беше импортирано от Министерски съвет още преди няколко месеца - от служебното държавно управление, само че стигна до пленарна зала едвам в този момент. В претекстовете се показва, че поради актуалните епидемиологични характерности на болестта, съществуването на ефикасни ваксини, провеждането на контрол на COVID-19 и готовността на медицинския личен състав за лекуване на болни, не следва да се ползват в допълнение ограничаващи ограничения.

Изолацията ще се ползва единствено в лечебните заведения като част от дейностите по предварителна защита и надзор на възникването на вътреболнични инфекции.

Потвърдените нови случаи на ковид у нас за последното денонощие са 196, при дейни 5354 , заяви Единният информативен портал. Има двама умряли пациенти с доказана коронавирусна зараза, с което общият брой на изгубилите борбата със болестта в България става 38 582 души .

Към днешна дата в болница са 438 души с такава диагноза, от които 40 са в интензивно поделение. 58,14% от новопостъпилите не са били имунизирани. През последните 24 часа са сложени 1677 дози ваксина, а общо от началото на имунизационната акция - 4 710 178 . Излекувани през последното денонощие са 471 души, а общо от началото на пандемията - 1 281 778 , сочат още формалните данни.

Въпреки единомислещото решение на Народното събрание, дебатите продължиха повече от час и половина, като се стигна до замяна на остри реплики. " Възраждане ", " ИТН " (ИТН)и Българска социалистическа партия упрекнаха здравните управляващи в " всеобща неуравновесеност " по време на пандемията.

" Кой ще понесе отговорността за голямата психоатака, която
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР