Отново за четирима карантинирани зрелостници утре втората задължителна матура в

...
Отново за четирима карантинирани зрелостници утре втората задължителна матура в
Коментари Харесай

Матура при специален режим за четирима карантинирани утре

Отново за четирима карантинирани зрелостници на следващия ден втората наложителна матура в Пловдивска област би трябвало да се организира при специфични условия.

Вече е основана организация, обясниха от Регионалното ръководство на образованието. Регламентът планува след единодушието от РЗИ да се уведоми Министерство на вътрешните работи и да се фиксира часовият диапазон, в който контактните на заболели от коронавирус възпитаници ще нарушат карантината, с цел да положат зрелостните изпити. Ще се придвижат до залите със собствен превоз, там за реда ще наблюдават ваксинирани квестори.

На първата матура през вчерашния ден се явиха трима от четиримата зрелостници под карантина.

3553 зрелостници от Пловдивска област са декларирали присъединяване в утрешната втора матура, която е по избираем предмет. В цялата страна са общо 36 048.

И тук, и в цяла България, се следи обща наклонност най-масовият изпит да е по британски език. В Пловдивско по този предмет се явяват 1250 възпитаници, в страната са 12 497. Следва биология и здравно обучение – с 813 искащи в Пловдивско и 8529 в народен мащаб. Съвпада и третата най-предпочитана дисциплинираност – метафизичен цикъл. Матура по този предмет ще държат 489 наши възпитаници и общо 4782 в цялата страна.

По данни на МОН карантинираните във всички области са 8. За разлика от предишния път, когато двама заболели нямаха опция да се явят, в този момент няма данни за зрелостници с коронавирус.

Изпитът стартира в 8 часа, като се влиза до 7,30 – със служебна записка и документ за идентичност. Продължителността е 4 часа, а на модулите – съгласно предмета.

Втората наложителна матура в Пловдивско ще се организира в 50 образователни здания, като зрелостниците са разпределени в 397 зали. За реда дават отговор 1255 квестори.

От 26 до 31 май т.г. са изпитите по предмети по избор.

На 4 юни ще са държавните изпити по доктрина за придобиване на степен за професионална подготовка. Към тях тази година има максимален интерес – заявки са подали 13 066 възпитаници. Практическите изпити ще се провеждат по-късно по учебни заведения. Възпитаниците на професионалните гимназии имат право при предпочитание от тяхна страна оценката от държавните изпити по специалността да им се признае като записка втори зрелостен изпит. Трябва обаче да устоят и теорията, и практиката.

Снимка: Наташа Манева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР