Отново сигнали за лоши условия и недостатъчна грижа към болни

...
Отново сигнали за лоши условия и недостатъчна грижа към болни
Коментари Харесай

Проверка на bTV в хоспис: Роднини твърдят, че възрастни хора са гледани в лоши условия


Отново сигнали за неприятни условия и незадоволителна грижа към заболели възрастни хора. Този път става въпрос за в Пловдив.

Една от клаузите в договорите, е, че при летален излаз, роднините се задължават да употребяват траурна организация, с която приюта има подписан контракт.

Лицето и името на дамата, подала сигнала, ще запазим в загадка, по нейно предпочитание. Преди няколко седмици ѝ се постанова незабавно да откри лечебно заведение за майка си, която е с деменция. Настанява я в приют „ Милосърдие ", където й дават обещание специфични медицински грижи. Жената върви постоянно, с цел да вижда майка си, само че всякога открива нередности:

„ Това, което ми направи усещане е, че беше постоянно гола от кръста надолу, единствено по памперс. Обясниха ми, че не можело да й се постави долнище на пижама, тъй като по този начин им било по-трудно да й сменят памперса. Също по този начин тя твърдеше, че я хранят заран със изсъхнал самун и вечер с попара. Нищо друго. Ние постоянно ѝ носехме храна, само че тя твърдеше, че не доближава до нея. Освен това ми правеше усещане, че персонални движимости изчезваха “.

Снимка: Редакторски екип


За двуседмичен престой дамата заплаща близо 1 000 лв..

„ Сумата беше 675 лв., настрана за рехабилитация – 10 визити са 250 лв.. Никакви медицински грижи не са полагали за нея. Просто ѝ даваха медикаментите и това е. В самия уебсайт се твърди, че там има медицински служащи, само че аз такива не видях. Когато съм ходила имаше по една санитарка. Случвало се е нуждаещите да викат за помощ и да не получават такава. И съм чувала от прилежащите стаи да се вика за помощ и никой да не отива там в интервал на 15-20 минути “.

Разглеждайки към този момент подписания контракт тя остава шокирана:

„ Има уговорка в контракта, в която написа, че при положение, че майка ми почине в приюта, аз съм задължена да употребявам тяхната траурна организация и нямам право на избор. Това ми се коства нелегално първо и второ никой не ти споделя какъв брой ще коства вероятно това цялото нещо. Предполагам, че траурната организация и въпросния приют си имат някакви взаимоотношения “.

Снимка: Редакторски екип


Срещаме се с юрист Людмил Рангелов, който е безапелационен, че сходни клаузи са оскъдни и в случай че се стигне до дело, те ще паднат в съда.

„ Не е нито законно, нито морално, опонира на положителните нрави и е корист със обстановката, в която се намират околните на този човек. Всеки контракт, който се подписва би трябвало да бъде четен деликатно, тъй като в него може да има най-различни уловки “, изясни той.

Всичко това убеждава фамилията да търси нов приют.

„ За тези две седмица в никакъв случай не беше изкъпана и беше преоблечена единствено един път. При подписването на контракта те предизвестяват незабавно, че пари не връщат “, споделя дамата.

Хоспис „ Милосърдие " е ситуиран в постройката на Многопрофилната транспортна болница в Пловдив и съгласно информация в уеб страницата му работи от края на ноември 2007 година. Отиваме на място, с цел да беседваме с управлението.

Свързваме се с шефката по телефона.

Снимка: Редакторски екип


„ Ако мирише ужасно, съм учудена. Не съм го чувала в никакъв случай, тъй като всички наши пациенти споделят какъв брой е чисто. Когато се сменят памперси, нали знаете какво има в тях, тогава може да има някаква миризма. Болните се къпят, според от тяхното положение. Един обездвижен пациент, в термално положение, не може да се вкара в баня по никакъв метод. В тежките случаи болните са облечени до кръста, с цел да могат да се обслужват. Един обездвижен пациент няма по какъв начин да бъде обгрижен, когато целият е облечен. Някои ядат и пържоли, кебапчета и кюфтета, други са на пасирана храна “, отговори шефът Теодора Пидромова.

Според нея вписването в договорите на уговорка за траурната организация е било в съгласие с РЗИ-Пловдив.

Снимка: Редакторски екип


По данни на Изпълнителна организация „ Медицински контрол " приютът е регистриран в Регистъра на лечебните заведения за извънболнична помощ от април 2017 година, само че досега не са осъществявани инспекции от контролиращия орган.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР