Отново горя емблематичната сграда, паметник на културата на площад Възраждане

...
Отново горя емблематичната сграда, паметник на културата на площад Възраждане
Коментари Харесай

Министърът на културата подозира умишлен палеж на сградата на площад Възраждане

Отново пламтя емблематичната постройка, монумент на културата на площад " Възраждане " в София. За четири години постройката се оказва в пламъци за повторно.

Министърът на културата, заподозря тенденциозен палеж. Столичната община ще санкции с 200 хиляди лв. притежателя на постройката, поради неизпълнени наставления.



Георги споделя, че в изоставената постройка, която пламна през днешния ден, живеят към 10-15 бездомници.

" Преди една седмица си купиха от пазара " Кирков " печка " знамение ". Така се допуска - или от цигара, или от свещ е станал пожарът. Така се допуска, по този начин допускам аз. Защото те се отопляват на огън ", споделя пред камерата на Българска национална телевизия Георги.

" Тя е изоставена от много години, макар, че са взети ограничения за нейното ограждане и недопускане проникването на външни хора вътре, откриваме, че запалването е зародило от дейности на хора, които евентуално са обитавали постройката ", посочи старши комисар Веселин Гетов, шеф на СДПБЗН.

Сградата е благосъстоятелност на компанията на предприемача Красимир Георгиев. От началото на година Столична община няколко пъти е издавала наставления за ограничения за недопускане на хора, обезопасяване на фасадата и спешен ремонт на покрива.

" Ще получи оптималната глоба, защото за следващ път постройката е предмет на пожар, за това, че има няколко наставления, които в годините са връчвани на притежателя и той не е извършил в целокупност предписаните в тях наложителни ограничения ", сподели Савина Савова, кмет на регион " Възраждане ".

Максималната санкция в тази ситуация е 200 хиляди лв..

Красимир Димитров, шеф на дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " в Следствен отдел към окръжна прокуратура сподели: " Да мине огледната група и тогава, дружно с основния проектант ще предприемем ограничения по обезпечаване на достъпа, т.е. възбраната на достъп до тази постройка ".

Районната прокуратура заяви, че проверява всички вероятни версии, в това число и тенденциозен палеж. Схема за заличаване на монументи на културата, заподозря и служебният министър на културата.

" Подпалва се покривът, влиза вода в етажите, в плочите, след което плочите премръзват и се афишира постройката за негодна и строите вашият билдинг и неговите 28 етажа. Това беше на " Скобелев ", това беше на " Патриарх Евтимий ". Това се случва и тук, това се случва и в Пловдив със складовете. Винаги има един клошар ", счита Велислав Минеков.

През 2017 година постройката също беше опожарена. Тогава бяха подпалени боклуци, а прокуратурата проверява тенденциозен палеж. Доказателства за причинителя, обаче не бяха събрани. Някогашният спектакъл " Ренесанс " - монумент на културата, дълги години беше профсъюзен дом, след това стана паметно заведение за феновете на поп-фолка. След залеза на славата му, постройката беше изоставена. Твърди се, че има проекти да бъде превърната в първокласен хотел.





Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР