Отново българска изложба в Лувъра в Париж. Експонати от Първото

...
Отново българска изложба в Лувъра в Париж. Експонати от Първото
Коментари Харесай

България влиза отново в Лувъра

Отново българска галерия в Лувъра в Париж. Експонати от Първото българско царство ще бъдат акцент в eкспозицията на световноизвестния музей през 2018 година. След триумфа на “Епопея на тракийските царе ” преди две години, Лувъра се готви да посрещне нови български полезности , предава NOVA. 

Посетителите на музея ще могат да видят експонатите през втората половина на 2018 година, а измежду тях ще свети Преславското богатство – едно от най-големите, с над 120 златни декорации.

Изложбата ще е част от културната стратегия по българското европредседателство. Договорът за съдействие беше подписан сред министъра на културата Боил Банов и президента на Лувъра Жан-Люк Мартинез.

“Изключително събитие за България се случи през днешния ден. Подписването с Лувъра е може би най-голямото културно събитие за страната ни през последните години. Изложба Първо българско царство и реципрочна тяхна галерия в България ”, сподели Боил Банов.

“Това съглашение е следващ нов стадий в другарството сред нашите две страни. Вече имахме големия късмет да покажем наследството на траките в Лувъра , в този момент идва ред на Преславското богатство. В България пък ще представим експонати от наши разкопки в Созопол ”, съобщи Жан-Люк Мартинез.

По-рано през седмицата, българската делегация показа в ЮНЕСКО мозайки от Голямата базилика в Пловдив, които кандидатсват за регистриране в листата на паметниците на международното културно завещание на организацията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР