Относно вчерашното решение на групата му да не издигне кандидат

...
Относно вчерашното решение на групата му да не издигне кандидат
Коментари Харесай

Борис Бонев пред Dir.bg: Драми може да има между Георгиев и Хекимян, а не и между мен и Терзиев

Относно вчерашното решение на групата му да не издигне претендент за ръководител на СОС, той посочи, че това е било за съответния ден, а не става дума за " дефинитивно отдръпване на който и да било ".

Като отговор на тезата на от предходната седмица за това, че " София е пленник на договорката сред Васил Терзиев и Борис Бонев ", водачът на " Спаси София " разяснява, че " в случай че има някаква вътрешна драма, тя е сред Хекимян и Георги Георгиев, а не сред Бонев и Терзиев. 

Ето какво още показа той:

След като през вчерашния ден оттеглихте кандидатурата си за ръководител на СОС, виждате ли фигура, която би могла да сплоти гласовете на Вашата и на останалите групи?

Първо да уточним, че решението на нашата група беше съответно на съвещанието на 30 ноември да не издигаме претендент. Няма финално дефинитивно отдръпване на който и да било и на каквото и да било. Просто на това съвещание дадохме опция на всички останали общински съветници - общо 38, при нужни 31 за избор на ръководител, да изберат подобен. Видяхме, че едни и същи претенденти за трети път не просто не съумяха да получат поддръжка за председателското място, само че част от тях даже взеха и по-малко гласове. Повече от явно е, че не " Спаси София " и ПП-ДБ имаме проблем, а всички имаме проблем, той е групов на всички издигащи и неиздигащи претенденти за ръководител на СОС.

На този стадий от диалозите от обществените изяви на останалите политически сили никой не е споделил какви биха били условията и упованията към бъдещия ръководител на СОС, какви биха били алените линии, свързани с неговата персона. Никой не води този диалог и сега не мога да Ви кажа има ли друга фигура, която би могла да сплоти гласовете и да бъде определена за ръководител, тъй като до този миг нито една от другите партии, които издигаха претенденти, не са създали никакви стъпки да получат поддръжка за тях.

Единствени предприехме три рунда на диалози и поканихме безусловно всички, и то в разнообразни формати, тъй като имаше обвинявания от някакви хора, които са афектирани поради формата, по който сме ги поканили - без кмета, пък за какво го няма кмета, пък като беше и той, за какво били изпратени поканите към управленията, а не към общинските съветници, след това ги изпратихме и до тях. Общо взето и те не знаят какво желаят. А не знаят, тъй като дейностите, които показват сега, са по-скоро израз на опит за политически бойкот и блокиране на работата на СОС, в сравнение с идеологически, политически или различен вид конфликт всъщност. Нищо сходно, няма нищо всъщност сега.

Така че, първо би трябвало да забележим има ли изобщо предпочитание от другите политически сили да работи този общински съвет, което е първият и най-съществен въпрос, и в случай че отговорът е " Да ", тогава като зрели, виновни хора и политици да седнем и да се разберем какви са първите стъпки, които би трябвало да предприемем. В момента, като изключим Българска социалистическа партия и " Синя София ", другите не са показали сходен вид предпочитание за конструктивност и диалог.

Сред тези, които каните на диалози, са и ГЕРБ, само че склонни ли сте на отстъпки за възможна поддръжка, тъй като тя евентуално не би била безплатна?

На изборите преди месец и половина ГЕРБ получи доста ясна оценка за работата си от хората в София. От ръководеща партия със мощно болшинство в СОС, те даже не отидоха на балотаж и имат повече от двойно по-малка група, в сравнение с имаха преди в общинския съвет. Тяхната роля е отредена не от нас, от мен или от някой различен, а от софиянци. В тази връзка би било демонстрация на безочливост при този избирателен резултат да слагат условия за въздействие, за присъединяване в ръководството и сходен вид неща.

Намираме се в обстановка, в която в случай че тази партия желае да има бъдеще, тя би трябвало да отстъпи, да направи крачка обратно, да разреши общинският съвет да работи, да си понесе следствията от нещата, които ще бъдат разкрити, като далавери и корупционни схеми от тяхното ръководство, да се прочисти и едвам тогава тя би могла да бъде партия, която да е съответен сътрудник в София. Дотогава за мен персонално единственият им печеливш ход е да поддържат без условия в името на София. Не го ли създадат, ще показват за следващ път, че в никакъв случай София не им е била значима, нито да се вземат решение проблемите на софиянци, а гледат единствено тесния си партиен интерес и това да си зашият позицийките. Това е извънредно безконтролно.

Но тук трансферирам топката и към останалите партии. Всички те в общественото пространство неведнъж споделяха, че са борци срещу модела на ГЕРБ в София и желаят той да бъде заменен.

В момента имат избор:

- да поддържат най-голямата група от общински съветници, която изрично и неведнъж се е позиционирала срещу модела на ГЕРБ и да ни поддържат, да споделят отговорността дружно с нас и да реализираме резултати;

- или още веднъж по политически аргументи да блокират работата на общинския съвет, с което в действителност се забавя изкарването на кирливите ризи, с което да създадат доста мъчно моделът на ГЕРБ да бъде пресечен в София.

Тук решението е идеологическо, морално. То не е решение вид " аз желая пет позиции, ти ми даваш три ". Такива диалози не водим. Моят апел към всички останали е да одобряват, че е допустимо в политиката да има и откровено подаване на ръка. Това, което вършим сега, не е някаква подмолна договорка, не е номер, който желаеме да врътнем на Българска социалистическа партия, " Възраждане ", " Синя София " или Има Такъв Народ. Това е откровено предпочитание да се подаде ръка и в този извънредно комплициран за София развой и интервал - след 18-годишно ръководство на една партия, второто най-дълго след Българска комунистическа партия, има потребност от взаимни старания, с цел да се оправим с тежкото завещание. Те сега работят за ГЕРБ, позволявайки да продължи безвремието в общинския съвет. Това не ми харесва и не считам, че и техните гласоподаватели това си представяли, когато са дали своят вот за тях.

Слушайки и двете страни, наподобява, че разговорът сред " Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София " е неосъществим. Но чухме теза от Деян Николов от " Възраждане ", че всичко това може да се реши с един диалог сред Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Борисов.

Решенията какво да се случи в София се взимат от групата общински съветници. Много елементарно би било по този начин да се трансферира отговорност на друго място, единствено че това няма по какъв начин да се случи и не се е случвало. Ако има метод да се реши казусът в София, тогава общинските съветници, тези, които носят отговорност, да седнат на масата, да си кажат изискванията и да намерим излаз от обстановката. Това включва и " Възраждане " и господин Деян Николов. Защото в диалозите, които организирахме, там също имаше конструктивност, имаше хрумвания, зад които ние можем да застанем, както и те.

И още веднъж поражда въпросът по какъв начин е допустимо в случай, че партиите в общинския съвет - без да пресилвам - сме на едно мнение за към 80% от ограниченията и политиките и отново да не можем да намерим общия знаменател, с цел да изберем ръководител и да продължим напред с решаването и гласуването на тези 80% ограничения. Добре, по 20% не се разбираме по идеологически, морални и политически аргументи, но останалите 80 на 100?! Защо ги пропущаме от играта и се фокусираме единствено върху 20-те %, които ни разделят.

Има и друго значимо, разговор постоянно е вероятен. Мисля, че няма кой да оспори, че аз и " Спаси София " сме най-яростните критици на ГЕРБ и на неговото ръководство в София, само че това не ни е спирало, когато има тематики и планове, които са положителни за София, да седнем и да работим извънредно градивно, даже с тях. Защото и в ГЕРБ, както и във всяка партия, има свестни хора и експерти, които желаят и могат да правят работата. Проблемът е, че те постоянно са жертва на болните упоритости на избрани персони, които завъртат машината на своята партия единствено да обслужва техния персонален интерес, както се случи с част от хората в ГЕРБ. Но ние постоянно сме били подготвени да седнем на масата и да беседваме по конкретика и да решаваме проблеми.

Например дружно изработихме тарифната политика за градския превоз. Независимо от рецензиите, които имаше за част от решенията, истината е, че това е една от най-хубавите тарифни политики сега в Европа и тя донесе резултат - броят на годишните карти се усили няколко пъти, приходите на градския превоз също, както и удобството за пасажерите. Това го направихме дружно, т.е. може да сме съперници и врагове, само че когато би трябвало сме сядали и сме работили.

Но това, което в моментна ГЕРБ показват, е тъкмо противоположното на сходен вид конструктивизъм. Те са се фиксирали в моята персона, те желаят да ме отстрелят като политически конкурент, само че по-лошото е, че държат София като пленник на техния стеснен партиен интерес. Обидени са на софиянци и сега си го изкарват на тях, като даже не издигат претендент за ръководител, не вземат участие в диалозите, не идват на срещите, не гласоподават на избора, саботират напълно работата на този либерален орган. Това е цялостно безсрамие и цялостна безнаказаност.

А другите партии сякаш се възползват от това лимбо и също показват безнаказаност към града. Призовавам най-малко тях да създадат крачка встрани, да ни дадат поддръжка, с цел да стартира работата на общинския съвет. Ако не се оправяме, във всеки един миг ръководителят може да бъде свален и не разбирам за какво това не се приказва задоволително в общественото пространство. Ние имаме 23-ма общински съветници. Всички останали имат 38, което значи, че както могат да изберат ръководител, по този начин могат и да го смъкват с едно гласоподаване. Нещата не са написани в камък и циментирани до края на мандата.

Разглеждате ли разновидността, в случай че ГЕРБ решат да повдигнат претендент за ръководител на СОС, той да получи поддръжка от Вас, с цел да се отблокира работата на локалния парламент?

От всяка една партия в Общинския съвет бихме могли да мислим в посока на това да има ръководител, единствено не от ГЕРБ. И това не е, тъй като са съответно ГЕРБ или тъй като аз имам някаква персонална вендета към тях, а тъй като тяхната роля на съпротива беше отредена от софиянци. Техен е изборът обаче дали да бъдат градивна съпротива или деструктивна. В момента те са избрали да са деструктивна съпротива. Аз не виждам с какви очи и с какво морално право някой от ГЕРБ би бил повдигнат или подсилен, с цел да бъде ръководител на СОС, даже отвън чисто демократичния принцип, че най-голямата група в един подобен групов орган е редно да избере негов ръководител, както е било постоянно до момента. Странно е, че тъкмо в този момент партии, които се имат за доста демократични, не помнят за този принцип.

И още въпрос по тематиката ГЕРБ. Пред Dir.bg Антон Хекимян сподели, че София е пленник на договорката сред Васил Терзиев и Вас, имайки поради, че сте отстъпили кметското място против дадено председателско в СОС. Как бихте дал отговор?

Ако има някакви вътрешни драми, те са в ГЕРБ сред Георги Георгиев и Антон Хекимян. Там единият се напъваше да бъде претендент за кмет на партията доста, доста дълги години и се възползваше от целия запас на Общината, с цел да си прави пиар акция и най-после водачът на тази партия реши да е някой различен. Така че, там е огромната драма, при нас няма такава.

Както видяхте, през цялото време месеци преди изборите, ние застанахме зад Васил Терзиев като кмет и работихме извънредно интензивно в границите на акцията той да бъде определен, да имаме най-вече районни кметове и общински съветници от всички. Ние сделки нямаме. Разговаряли сме във връзка с това по какъв начин си представяме ръководството на София. Напълно обикновено е откакто Васил е кмет, индивидът с най-високи персонални преференции в цялата страна и с задоволително опит в общинския съвет и знания за София, да бъде повдигнат за ръководител на Столичния общински съвет. За което благодаря на цялата ни група и на кмета Терзиев. Само че ние доста добре знаем, че ръководителят се избира от общински съветници и нямаме 31, по тази причина е обикновено да търсим поддръжка.

Но в никакъв случай не е добре за демокрацията и за политическите взаимоотношения, когато нещата се вършат на инат и на контра единствено с цел да отмъстиш на политическия си конкурент или да го поставиш в сложна обстановка, както сега имам възприятието, че всички останали се пробват да слагат нас. Не е добре, тъй като с тези хора ще работим в идващите четири години дружно и в случай че тръгнем толкоз изкривено, в случай че взаимоотношенията се влошат още на първия месец, тогава целият мандат ще бъде изгубен, което ще е единствено в ущърб на софиянци и няма да се посвенят да санкционират всички партии, участващи в това нещо, даже още преди локалните избори.

Идват европейски, идват несъмнено и парламентарни - ще бъдат осъдени. Затова е доста значимо да се знае кой носи отговорност. Всички носим отговорност - 61 общински съветници, най-много ние като най-голяма група, и поради това водим диалози, предлагаме решения, опитваме се да съставим болшинство и да изберем ръководител. Въпросът е за какво всички останали 38 общински съветници не демонстрират отговорност, както и ние.

Ще резервира ли " Спаси София " онази сдържаност към ръководството на София, с която завоюва доверието на софиянци, и по времето на Васил Терзиев?

Ние сме част от ръководството на Васил Терзиев, ние управляваме дружно с него, тъй че обстановката е друга - едно е да си ръководещ, друго е да си съпротива. Но да, ние ще бъдем сериозни. Сами виждате, че поради проблемите с почистването излязохме с обява, в която казахме, че не сме удовлетворени от това, което се е случило.

 

Но за разлика от предходните четири години и преди този момент още толкоз, в този момент зависи от нас да променим тези системи и модели, които водят до неприятните резултати. Истината е, че на нито един човек от десетките хиляди, с които съм се срещнал по време на предизборната акция, не съм заречен, че нещата ще се случат от първия ден, че всичко ще светне и че няма да имаме никакви драми и проблеми. Напротив, могат да излязат доста от тези хора и да потвърдят, че на всички споделях, че ще е мъчно, ще отнеме доста време и ще имаме потребност от огромна поддръжка, с цел да се оправим с тежкото завещание. Това постоянно е била нашата теза, тъй като не си вършим илюзии, че системи и институции, разграждани повече от 18 години, могат да бъдат санирани за три седмици, изключително когато са в композиция с сериозен снеговалеж.

Между другото първият сняг за годината беше като количество толкоз, колкото не е бил за последните 10 години, взети дружно, и с доста топла есен, което докара до огромна листна маса по дърветата. Затова и има рекорден брой изпочупени дървета. Аз като софиянец, от 35 години пребивавам в София, не се сещам за сходна обстановка преди. И всичко това е в композиция с доста неприятната поддръжка на зелената система през годините и фактът, че София е разграничена на 19 зони по поддръжката и ръководството на зелената система, коя от коя по-нелогична - с разнообразни компании, разнообразни контракти, без идентичен надзор, без да са ясни отговорностите. Заварваме безспорен, цялостен безпорядък. В момента обстановката се проучва, изискали сме всевъзможни документи, с цел да забележим какво е фактическото положение на системата, тъй като имаме подозрения, че липсва техника, която е заявена като налична, и че има деен бойкот и от шефове на районни инспекторати, и от представители на част от компаниите за разчистване и поддръжка на зелената система.

Имайте поради, че сме изправени не пред атомни бомби, които са заровени, а ГЕРБ са ни оставили нуклеарен апокалипсис. И в този момент имат наглостта да излизат и да споделят, че не се оправяме и че за нищо не ставаме, в случай, че това, което през днешния ден се случва, е директен резултат единствено и само на техните дейности през последните 18 година

Въпросът ми е по-скоро откакто наследството от ръководството на ГЕРБ бъде изчистено, дали ще продължи Вашата предпазливост и сдържаност към проблемите?

Разбира се, постоянно. Защото както има един израз, не трае сърце юнашко. Няма безусловно в никакъв случай да допуснем да станем аморфна маса, която просто се нагажда съгласно събитията. Точно заради тази причина към този момент описахме кои ще бъдат ограниченията, които ще бъдат подхванати в идващите месеци, с цел да може да не се повтаря сходна обстановка. Това значи първо да се изисква от компаниите да разполагат с повече човешки запас за характерните действия, да се създаде проект за дейности по почистването на пешеходните пространства и тротоарите, тъй като подобен сега има единствено за пътните платна, ще се почистват освен спирките и подлезите, само че и методите към тях, с цел да бъдат налични.

Отделно всички действия по почистването желаеме да сложим под една шапка. Давам образец - сега част от спирките би трябвало да се чистят от компаниите за разчистване, други - от " Столичен електротранспорт ", велоалеите пък се чистят от " Зелени системи ". Тоест безспорен безпорядък в отговорността. И настрана установихме, че общинската компания " Софекострой " се е провалила тотално в дейностите си по почистването, организацията, техниката и хората. Така че, там ще имаме необикновен приоритет за възстановяване на потенциала и търсене на отговорните, позволили това тежко положение на общинското сдружение.

Искам да кажа най-после и, че ние в действителност подаваме ръка на всички и този апел е откровен. Смятам, че не всеки ден се намираме в исторически миг, в който отстраняваме 18-годишно ръководство от един град. Тук е моментът да демонстрираме политическа зрялост и това да бъдем над дребнотемията, тъй като в противоположен случай всички без изключения ще станем противни на хората. А когато им станем противни, няма никакъв смисъл и от нашата работа и от нашето битие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР