Относно машинното гласуване математикът обясни: В Европа няма машинно гласуване,

...
Относно машинното гласуване математикът обясни: В Европа няма машинно гласуване,
Коментари Харесай

На местните избори става страшно, в някои секции ще се гласува за 5 неща, обяви Михаил Константинов

Относно машинното гласоподаване математикът изясни: „ В Европа няма машинно гласоподаване, няма и да има ”.

„ На локалните избори става ужасно, тъй като има преференции ”, сподели математикът и някогашен заместник-председател на Централната изборна комисия проф. Михаил Константинов по NOVA NEWS.

Той е и някогашен ръководител на Съвета на шефовете на „ Информационно обслужване ”.

„ Има секции, в които ще се гласоподава за пет неща – кмет на община, кмет на регион, кмет на обитаемо място. Четвърто – общински съветници и най-после – преференции. Не карайте комисиите да събират цифри ”, изясни Константинов.

Относно машинното гласоподаване математикът изясни: „ В Европа няма машинно гласоподаване, няма и да има ”.

Александър Андреев, някогашен ръководител на Централната изборна комисия, посочи, че за пръв път ще използваме машините за осъществяване на идните локални избори.

Според него законодателят не се вслушва в отчетите на ЦИК и на Обществения съвет към ЦИК, написани след осъществяване на другите вотове. „ ЦИК като орган, който провежда изборите, има най-хубав взор върху това кои моменти би трябвало да бъдат преразгледани ”, сподели Андреев.

Той посочи, че машините за вота имат потребност от по-дълъг период за програмиране. „ Да се планува по-ясен правилник за отчитане на резултатите ”, даде образец Андреев.

Според Цветелина Пенева, ръководител на Обществения съвет към ЦИК, отчет на ЦИК, оповестен през юли демонстрира рекомендации за промени в Изборния кодекс. „ Те засягаха и локалните избори. Една от тях беше удължение на периода сред първия и втория тур на гласоподаване – да не е 7 дни, а да стане 14 ”, изясни Пенева.

Тя напомни, че в хронограмата на ЦИК е записано, че уеднаквяване на параваните за „ тъмната стаичка ” би трябвало да се направи от Министерския съвет – малък проблем, чието решение се трансферира в годините.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР