Отношенията между Полша и ЕС се обтегнаха още повече след

...
Отношенията между Полша и ЕС се обтегнаха още повече след
Коментари Харесай

Полша: Конституцията ни е над ЕС

Отношенията сред Полша и Европейски Съюз се обтегнаха още повече след като Конституционния съд във Варшава постанови, че Конституцията на страната стои над законите на Европейски Съюз . Някои разпореждания от договорите на Европейски Съюз и някои правосъдни решения на Европейски Съюз опонират на най-висшия закон на Полша, добави Конституционен съд. 

Веднага след решението, най-гоямата група в европарламента, тази на ЕНП, съобщи: " Полското правителство загуби всякакво доверие и води страната отвън Европейския съюз ".

Мнозинството в полския Конституционен съд съобщи, че членството на страната в Европейски Съюз не дава на съдилищата на Европейски Съюз висши правни пълномощия и не значи, че Полша е трансферирала суверенитета си към Европейски Съюз. Те споделиха, че нито един държавен орган в Полша не би се съгласил с външно ограничаване на своите пълномощия.

Решението последва месеци правосъдни производства, в които представители на полското държавно управление, президент и парламент твърдяха, че полската конституция е над законодателството на ЕС и че решенията на Европейския съд от време на време опонират на правния ред на Полша.

Очаква се решението да дефинира бъдещето на към този момент затруднените връзки на Полша с Европейски Съюз. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР