Отношенията между България и Република Северна Македония са застрашени от

...
Отношенията между България и Република Северна Македония са застрашени от
Коментари Харесай

Ковачевски: Отношенията с България застрашават хора и партии, които не искат да видят региона в ЕС

Отношенията сред България и Република Северна Македония са застрашени от хора, групи и политически партии и в двете страни, които са финансирани от трети страни и които също по този начин не желаят да видят района интегриран в Европейски Съюз " и това вече  е ясно на всеки ", съобщи в изявление за МИА по време на Мюнхенската конференция по сигурността министър председателят на РСМ Димитър Ковачевски, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Република Северна Македония и България би трябвало да разчитат на връзка на институционално равнище и опазване на достолепието на институциите и жителите. Ако работим в тази тенденция, по тематики и планове, които сплотяват жителите, тогава имам вяра, че връзките сред двете страни ще бъдат на равнище, почтено за две прилежащи страни, членки на НАТО и бъдещи сътрудници в Европейски Съюз ", счита Ковачевски.

По думите му към този момент не става въпрос дали, а кога  Западните Балкани ще станат част от Европейски Съюз.

" Албания, Северна Македония, Словения, Хърватия, както и Черна гора, към този момент са страни членки на НАТО. Черна гора, Албания, Северна Македония, Сърбия започнаха договаряния с Европейски Съюз. Става въпрос за една друга среда от тази през 90-те години. Регионът се възприема като постоянен, а Северна Македония, като страна, която е фактор за непоклатимост в района. Защо? Още един път ще подчертая, ние сме страна-членка на НАТО, страна, която стартира договаряния с Европейски Съюз и страна, която ръководи ОССЕ, само че и страна, която към този момент е участник в Берлинския развой и Отворени Балкани. На процедура това са организации и процеси, които укрепват и развиват районното сътрудничество- свободното придвижване на хора, капитали, артикули и услуги ", акцентира Ковачевски.

По думите му по време на полемиката Северна Македония на процедура е била образец за страна, " която посредством добросъседски връзки и посредством дипломатически старания " е съумяла да реши огромните проблеми, които е имала и в този момент " напредва в европейската интеграция ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР