Отношението ни към животните е шизофренично, смята германският философ Рихард

...
Отношението ни към животните е шизофренично, смята германският философ Рихард
Коментари Харесай

Отношението ни към животните е шизофренично

Отношението ни към животните е шизофренично, счита немският мъдрец Рихард Давид Прехт. " Използваме ги безмилостно, развъждайки ги поради месото им, а в същото време сме мощно привързани към домашните си любимци. "

Вие сте създател на книгата " Животните мислят. За правото на животните и за границите на хората ". Казвате, че от една страна ние, хората, безмилостно използваме животните - да вземем за пример като ги развъждаме поради месото им. От друга страна обаче сме толкоз привързани към домашните си любимци - кучето, котката, морското свинче. Как си обяснявате това?

Действително, отношението ни към животните е шизофренично. Аз непрекъснато дублирам и ще продължа да дублирам тези сериозни думи. От една страна се грижим в действителност за застрашени от изгубване животни като пандите, които преди малко дойдоха в берлинската зоологическа градина и за които ще бъдат изхарчени милиони, а въпреки това всеобщо развъждаме и колим животни поради месото им.

Нима в далечни времена, когато ловът е бил част от делника и индивидът се е считал за част от природата, сме проявявали по-голямо почитание към животните?

Да, доколкото това ни е познато от народите, които живеят в тропическите гори, или пък от древноегипетската вяра: в тези далечни времена, когато още не са развъждали всеобщо животни, хората са се отнасяли с доста по-голямо почитание към тях, тъй като са ги възприемали като част от своя свят.

Казвате, че " колкото повече индивидът владее природата, толкоз по-бездушно му се коства това, което е овладял. "

Точно по този начин. Колкото повече власт имаме върху нещо, толкоз по-малко го почитаме. Това е, по този начин да се каже, резултат от дългото развиване на човешката история.

Трябва и ние сме на път да го сторим. Дори единствено фактът, че в Германия има един милион вегани и 7,8 млн вегетарианци потвърждава, че сега тече изумително огромен развой на преосмисляне. Преосмисляне, което ще докара до една по-голяма сензитивност по отношение на животните. Това, че за нас към този момент не е изцяло естествено развъждането и клането на животни поради месото им, е стъпка към по-етично развиване.

Вие пишете, че животните страдат, както и че те също имат схващане. Това ли би трябвало да дефинира отношението ни към животните?

Да, само че също по този начин и благоговението към природата въобще. Не ѝ вършим услуга, когато по този начин безжалостно я трансформираме в " обект ".

Рихард Давид Прехт (1964) е мъдрец, журналист, създател и един от най-известните модерни интелектуалци в немскоезичния свят. Книгите му, сред които " Изкуството да не бъдеш лакомец ", са преведени на над 40 езика.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР