Отне ни около час да се доберем до летището след

...
Отне ни около час да се доберем до летището след
Коментари Харесай

Житейски уроци на един камбоджански плаж


Отне ни към час да се доберем до летището след късата, само че извънредно приятна разходка в центъра на Пном Пен. Всъщност дистанцията от столицата до Сихануквил не е толкоз огромно, само че до момента в който планирах пътуването, прочетох, че “магистралата ” посред им е най-опасната в цялата страна. И защото става въпрос за Азия, където трафикът по принцип е доста… да го назовем чалнат, избрахме по-сигурната алтернатива за напредване – по въздух.

Когато купувах самолетните билети, не ми стана напълно ясно за какво полетът е с дълготрайност 2,5 часа, в случай че на рейса му лишава към 4-5 часа… Оказа се, че полетът не е пряк и минава през Сием Рийп (в северната част на Камбоджа).

Пристигнахме на летището в Сихануквил и защото то се намира отвън града, взехме решение да се включим в споделен трансфер с минибус до хотела (10 $ на човек, няма потребност от предварителна резервация). Не беше толкоз бърз, колкото ми се искаше, само че най-малко беше безвреден.



Чекирахме се небрежно в хотела, сграбчих банския и елементарно намерихме най-прекия път до плажа. Очаквах да намеря нещо сходно на необитаем божествен плаж. Не знам за какво, само че постоянно имам такива нереалистични упования по отношение на плажовете в Азия… Това, което в действителност видях, бе напълно друго – множеството питейни заведения и заведения за хранене бяха безусловно залепени един за различен. В сегашния миг обаче всички те бяха добре пристигнали, защото към този момент беше късен следобяд, а към момента не бяхме обядвали.

Избрахме ресторант, в който туристи се любуваха на студени напитки – взехме решение, че е “безопасен ”. Все още бяхме при започване на пътуването си и се опитвахме да сме деликатни във връзка с храната и напитките (както и с леда в тях). Не останахме разочаровани. Храната беше неповторимо вкусна! Както и мохитото, което си поръчах. Почувствах се толкоз добре на плажа, че напълно изключих за терзанията си във връзка с леда. Наслаждавах се на момента.



Въпреки че плажът не беше това, което чаках, имаше отпадъци на всички места и водата не изглеждаше чиста, най-сетне усетих, че съм на отмора. Нямаше изпуснати полети, за които да се тормозя, нито пък трябваше да си проправяме път с дребен и бръмчащ тук-тук в натоварения трафик, с цел да хванем идващия полет. В този миг съществуваха единствено плажът, приятният лек звук на морето под блестящо греещото слънце и аз, на сянка и с мохито в ръка. Беше съвсем идеално.



След вкусния обяд се отдадохме на разходка по плажа. Слънцето към този момент падаше ниско и се ориентирахме да потърсим бар със сънсет празненство. Не намерихме, само че пък имахме опция да следим по какъв начин протича един неделен следобяд в Сихануквил.

Настанихме се на комфортните ратанови кресла на различен бар, заобиколени от локални. Всички те изглеждаха щастливи и безгрижни в (предполагам) почивния си ден. Големи групи младежи се смееха и забавляваха с фойерверки край брега. По-възрастните дами се любуваха на маникюрни процедури, мъжете – на разтривки. Там, непосредствено на плажа! Всеки като че ли искаше да сграбчи колкото се може повече от това, което животът му оферираше. И макар че Камбоджа е извънредно бедна страна, както и допускам хората, които срещнах на плажа, те се любуваха на живота по допустимо най-хубавия метод, който можеха да си разрешат.

Тази дарба да оценяваш, да обичаш и да живееш живота с лекост, съгласно мен е същински образец за подражателство.



 

Randomly Blogging Around е план, отдаден на преследването на фантазии, в това число и на тези леко позабравените, които с времето по една или друга причина са останали на назад във времето. Мина твърдо има вяра, че забързаното всекидневие няма никакво право да й лишава фантазиите и споделя прекарванията си без филтър и розови очила в блога си и в Инстаграм.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР