Отминаването на първите месеци от годината форсира пазара на земеделски

...
Отминаването на първите месеци от годината форсира пазара на земеделски
Коментари Харесай

Собственици на земя търсят купувачи за близо 900 хил. дка

Отминаването на първите месеци от годината форсира пазара на аграрни земи в страната. Собственици на поземлени парцели изкараха за обмен нови ниви в търсене на преференциална договорка.

Според данните на брокери на недвижими парцели сега се продават близо 900 хиляди дка земеделска земя. Броят на притежателите, които желаят да сключат договорка за притежаваната от тях земя, надвишава 58 хиляди души. Най-често това са наследници или притежатели на земи, на които им трябват свежи пари за посрещане на непредвидени заплащания, за придобиване на различен парцел, за образуване на женитба, за прехрана на студент или идно тръгване в чужбина. Съществен е и делът на притежателите, които са решили да продават, защото не обработват парцелите си. По-голямата част от тях нямат опция независимо да се грижат за земите си или не се интересуват от земеделие и за това оставят нивите си да пустеят.

Според изследване на водещата компания за ръководство на аграрни земи „ Агрион “, водещи фактори при избора на покупател е сигурността на договорката и бързото й осъществяване. Повечето притежатели на земя избират евентуалният покупател да е българска компания, която е потвърдила във времето, че е добър собственик и сътрудник и се грижи за земите, които ръководи. Над 75% от продавачите показват точно „ Агрион “ като желан сътрудник при договорка. Компанията държи водеща позиция измежду компаниите, чиито услуги притежателите на земя и продаващите биха употребили. Тя е най-разпознаваемият бранд в земеделския отрасъл.

Според наблюдаващите на пазара, едно от най-големите преимущества на сдружението е безвъзмездна оценка на земеделските земи, която вършат. Собствениците на парцели могат да изискат оферта или да заявят безвъзмездна оценка на земите си на адрес http://www.agrion.bg/bg/request/sell или във някой от районните офиси на компанията. Предвидена е и опция притежателите на земя непосредствено да изискат оферта от „ Агрион “ за изкупуване на земята им. Компанията продължава да купува парцели в цялата страна, по ускорена процедура и на конкурентни цени.

Експертите на „ Агрион “ ползват самостоятелен метод към всяко едно питане за оценка на земеделска земя, с цел да подсигуряват транспарантна и съответна цена. „ За разлика от други компании, ние не използваме метода на осреднената оценка за обещано землище, който изкривява ценообразуването, а формираме цената за всеки съответния парцел, в сходство със особено основан логаритъм, включващ разнообразни индикатори “, споделиха от компанията.

„ С осъществяването на безвъзмездни оценки желаеме да помогнем на притежателите на аграрни земи да добият действителна визия за пазарната оценка на активите им и каква цена да чакат, в случай че решат да ги продадат “, споделиха от управлението на „ Агрион “. Това икономисва време и разноски на притежателите и ще им помогне да вземат осведомено решение.

Компанията се ангажира гратис да спомага на притежателите на парцели при събирането на нужните документи за договорка. Това икономисва време и пари на притежателите, които в множеството случаи не са наясно от кое място да ги набират. Експертите на „ Агрион “ също по този начин са подготвени да спомагат на всеки собственик на земя, който има проблем със собствеността или просто желае консултация по отношение на поземлените връзки.

Стойността на поземления парцел се въздейства най-много от местоположението, землището, транспортната досегаемост, съществуването на връзки, формата, размерите и категорията на земята. Качеството на почвата също въздейства на цената на поземлените активи, осведомят специалистите в сектора.

(в материала има продуктово позициониране)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР