Отмина и в село Тича. Все още си личат следите

...
Отмина и в село Тича. Все още си личат следите
Коментари Харесай

60 семейства очакват помощ от държавата след наводнението в Котел

Отмина и в село Тича . Все още си личат следите от бедствието, макар че общината анулира частичното бедствено състояние. Улиците и дворовете към този момент са изчистени, само че гледката от разрушена покъщина може да се види на всички места в ниските улици на града.

Близо 60 фамилии чакат помощ от страната и общината, с цел да се оправят със вредите. Докато тези помощи дойдат, в обществените медии стартира акция по набиране на средства за подкрепяне на най-пострадалите семейства с домашно обзавеждане и храна. Първите две най-пострадали фамилии получиха всичко належащо от дарения. 

Първите помощи, които пристигнаха в Котел за потърпевшите от наводнението бяха за фамилиите Хубови и Баеви. Таня Христова, учебен специалист към „ Амалипе “ изясни пред БНР какво съдържат помощите и на кой още ще оказват помощ.  

" 12 фамилии ги обзавеждаме със всичко належащо - мебели, бяла техника и спално долни дрехи, килими и облекла ".

Фана, която от 35 години живее в потърпевшата къща одобри помощите, само че сподели, че това не е решението на казуса, тъй като при първият огромен дъжд домът и още веднъж ще бъде наводнен.

Димитър Хубов, при чието семейство първо бяха доставени помощи уточни, че не за първи път се наводнява къщата му, и че не за първи път изхвърля покъщина.  

" На 20 метра от реката пребивавам, само че наводнените идва от дерето, тази вода не би трябвало идва тука,  само че тя няма къде да се влее, това е вследствие от един ремонт на пътя, когато му обърнаха наклона към нас... "   описа в " Хоризонт за вас " Хубов.


Другият проблем съгласно нега е, че застрахователите не желаят да застраховат къщата.

" Домът ми не е застрахован, тъй като се води рискова зона - по този начин ми обясниха ", твърди той.

Заместник-кметът Шериф Кованджъ обясни, че Общинският съвет към този момент е отделил 40 хиляди лв. за компенсации на потърпевшите фамилии. Кованджъ бе безапелационен, че решаването на казуса с наводняването на къщите в ромския квартал е непостижим за бюджета на общината и ще се търси помощ от страната.  

" Това са големи суми, ще търсим разновидности обаче, страната би трябвало явно да ни подкрепи ", уточни още в " Хоризонт за вас " Шериф Кованджъ.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР