Отличен с награда за женска роля в Кан за актрисата

...
Отличен с награда за женска роля в Кан за актрисата
Коментари Харесай

„Най-лошата личност на света“ – в очакване на награди и номинации

Отличен с премия за женска роля в Кан за актрисата Ренате Рейнсве, филмът „ Най-лошата персона на света “ на норвежкия режисьор Йоахим Трир преглежда историята на 30-годишна жена, която е посред екзистенциална рецесия, до момента в който се лута сред кариерата, сантименталните си избори и нежеланието за самоопределяне. Това, което прави героинята Юлие толкоз очарователна героиня, е екзистенциалният ѝ отвод просто да одобри това, което ѝ се случва. Несъкрушимата ѝ самостоятелност я прави духовна родственица на персонажа на Жан Моро от Жюл и Жим, само че тя е изцяло истинска персона. Усилията ѝ да откри себе си трансформират Юлие в паметен персонаж, твърди кинокритикът Деян Статулов:

„ Героинята има тази персона и емоционалност, която е съответна на нашето съвремие. Тези проблеми съществуват във всяко едно време. Но тук има една типична женска сензитивност, която е присъща на междинните хора. Ренате го прави с една лекост, немарливост и в това време демонстрира своите страхове. Самото заглавие в Норвегия като изречение води към самоподценяване, когато един човек се е провалил, употребява се като израз, само че в действителност просто позволяваме неточности. И трите филми са показани на огромен екран в България. Режисьорът съумява да показа актуалния младеж. Тук имаме една млада жена, в “Осло, 31 август “ имаме един мъж, който е изгубил всичко, светът се движи, а той стои на едно място и е изгубил доста време в очакване и излъгани упования на действителността. Трир употребява доста комизъм и доста емпатия към героите, това е негов почерк. Мисля, че филмът „ Най-лошата персона на света “ можеше да вземе премията и за постановка на фестивала в Кан, само че това е режисьорско решение. Очаквам, че филмът ще получи още награди, уповавам се да получи заслужената номинация за " Оскар ". Но считам, че Трир е един от най-обещаващите млади режисьори на актуалното европейско кино. “

Йоахим Трир с този филм приключва самобитната си кино трилогия, която включва „ Повторение “ и „ Осло, 31 август “. Като режисьор, той показва неповторимата дарба да улавя новите благоприятни условия, предоставени от младостта, в цялата им завладяваща еуфория. Самият Трир споделя, че трите елементи на кино лентата са поколенчески портрет и удостоверение за това какво е да бъдеш на 30 години през 20-те години на нашия век.

Повече чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР