Отлагат въвеждането на електронна рецепта и за медикаменти, които не

...
Отлагат въвеждането на електронна рецепта и за медикаменти, които не
Коментари Харесай

Отлагат електронната рецепта и за антибиотиците

Отлагат въвеждането на електронна рецепта и за лекарства, които не се заплащат от здравната каса. Според промени, неотдавна оповестени в " Държавен вестник ", от 1 ноември бялата хартиена рецепта за определяне на антибиотици би трябвало да остане в историята.

Служебният здравен министър предлага смяна, с която на процедура се резервира правото на лекарите да избират сред хартиената и цифровата рецепта.

Над 70% от българите не знаят, че у нас съществува опция за издаване на електронна рецепта. А 23% не са чували за това. Данните са от изследване на организация " Тренд ", извършено през юни по поръчка на Българския лекарски съюз.

Близо 60% от интервюираните считат, че хартиените и електроните предписания би трябвало да се употребяват редом. Около 20 на 100 са на мнение, че е по-добре да се премине напълно на цифрови предписания. 10 % са на противоположната позиция, че би трябвало да останат единствено хартиените наставления.

Над 40% от участниците в изследването признават, че са купували антибиотик без рецепта от аптеката. Според фармацевтите електронната рецепта може да пресече безразборната приложимост на антибиотици, а лекарите считат, че контролът в аптеките би трябвало да се ускори.

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ПРОУЧВАНЕ

Повече от година лекар Даскалова е длъжна да предписва електронно медикаментите на хронично болните си пациенти, тъй като се поемат от здравната каса.

" Много по-удобно за нас като лекари, доста по-бързо, по-контролирано се отпускат медикаменти. Следят се общо взето всевъзможни грешки, които бихме могли да допуснем като човешка неточност. Мен това доста ме улеснява ", споделя тя.

Доктор Даскалова може да смени и бялата хартиена рецепта с електронно наставление стига функционалността да е добавена в софтуера, с който работи и да е сигурна, че аптеките могат да отворят рецептата.

" Пациентите не са доста осведомени още с това. Дори по мъчно привикват с е-здравеопазването ", споделя тя.

По данни на здравното министерство досега са издадени над 20 милиона електронни предписания, като едвам към 18 хиляди от тях са по този начин наречените " бели предписания ". Вече няколко пъти другите екипи на здравното министерство се пробват да вкарат напълно електронната рецепта, само че без триумф поради неодобрение на лекарите.

" В целия Европейски Съюз и в останалата част от света няма възбрана за изписване на хартиена рецепта и считаме, че българските пациенти не могат да бъдат третирани друго от европейските ", споделя доктор Иван Маджаров - ръководител на БЛС.

Лекарите споделят, че изписването на електронни предписания в лечебните заведения и когато са на домашно посещаване, да вземем за пример, ще ги затрудни. Предишният екип на здравното министерство одобри промени, съгласно които от първи ноември е наложително електронно да се предписват антибиотиците, само че екипът на служебният здравен министър предлага да се резервира настоящето състояние.



" Това е за мен е стъпка обратно, тъй като, откакто към този момент сме тръгнали в тази посока не виждам причина, заради която това да не се направи ", сподели магистър фармацевт Велина Григорова - ръководител на Български фармацевтичен съюз.

От здравното министерство обявиха, че задачата на препоръчаните промени е да обезпечат опция на всички лекари да предписват медикаменти, без значение дали разполагат с нужния програмен продукт. И още - мобилно приложение за изписване на електронни предписания не е част от съглашението на здравното министерство с " Информационно " обслужване. Такова не е поръчвано и заплащано, допълват от здравното министерство. Не дадоха отговор обаче по какъв начин ще лимитират безразборната приложимост на антибиотици.

От лекарския съюз оферират решение:

" Най-логичното е да се обвърже софтуерът на аптеките със опцията за разпределяне от складовата наличност ", сподели ", сподели доктор Иван Маджаров.

" Може би от 2 години всички медикаменти, които влизат и излизат от аптеката се наблюдават посредством така наречен електронна система за следене на медикаментите. Когато е хартиена рецептата не се знае дали тези антибиотици, които са излезли от аптеката, дали са продадени с рецепта или без ", сподели Велина Григорова - ръководител на Български фармацевтичен съюз.

Дали антибиотиците ще се предписват единствено електронно, здравното министерство ще реши дефинитивно идващия месец.




Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР