Отлаганото на два пъти честване на вековния юбилей на Драматичния

Отлаганото на два пъти честване на вековния юбилей на Драматичния ...

Варненският театър чества юбилея си с премиера на спектакъла „100!“Отлаганото на два пъти честване на вековния юбилей на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ във Варна ще се състои на 12 и 13 април. Това трябваше да стане на 12 март – датата, когато се навърши точно един век от създаването на първия професионален театър във Варна през 1921 година. Заради усложнената вирусна ситуация честването беше отложено с месец, до отпадането на противоепидемичните ограничения.

Вековният юбилей ще бъде отпразнуван с премиера на спектакъла „100!”, в който участват всички актьори от трупата на театъра, а постановката е на режисьора Боян Иванов. Сценографията и костюмите са на Елица Георгиева, хореограф е Татяна Соколова, музикално оформление – S.U.S.F., видеомапинг – Тодор Тодоров, графичен дизайн – Славяна Иванова.

След премиерата на „100!“ на 12 април екипът ще приема поздравления за юбилея.

След представлението на „100!“ на 13 април ще бъдат връчени наградите „Златна маска 2021“, които се присъждат от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, а хорът на Варненската опера ще поднесе на театралите своя поздрав по случай празника.

Театралното летоброене във Варна започва на 12 март 1921 година с представлението „Инстинктът“ от Анри Кистмекер – постановка на директор-режисьора Стоян Бъчваров, чието име носи сега Варненският драматичен театър.

Източник: bnr.bg