Отлагането на началото на преговорите за еврочленство с Албания и

...
Отлагането на началото на преговорите за еврочленство с Албания и
Коментари Харесай

ЕК: Отлагането на преговорите със Северна Македония е подарък за Москва

Отлагането на началото на договарянията за еврочленство с Албания и Северна Македония е подарък за Москва, разяснява висшият представител на Европейския съюз за външната политика по време на двудневния съвет " Външни работи " в Брюксел.

“Тази обстановка вреди освен на тях, само че и на нас. Тя ни коства прекомерно доста от политическа позиция, защото подкопава доверието в общността. Освен това е подарък за Русия. Ако този проблем не бъде позволен до края на френското председателство, ще настъпи тежка рецесия в връзките ни със страните от Западните Балкани ", уточни Борел, представен от бТВ.

" Така че ще продължим да упражняваме целия вероятен напън, с цел да могат двете страни да стигнат до съглашение “, добави той.

България е под мощен напън да утвърди преговорната рамка на Северна Македония за Европейски Съюз през юни, само че Българска социалистическа партия и " ИТН " предизвестиха неколкократно премиера Кирил Петков, че сходно решение ще заплаши обединението. Той от своя страна твърди, че позицията на страната по този въпрос ще влезе в Народното събрание и всички решения ще се взимат там.

Скопие: Топката е в полето на България

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи разяснява от своя страна, че от България зависи да употребява политическия миг, с цел да избави доверието в района към Европейски Съюз.

Пред МИА министър Османи сподели, че е предизвестил своите сътрудници от Европейски Съюз за икономическите и политическите последствия от този спор в района, както и за нуждата тъкмо в този момент да бъде избавено доверието в Европейски Съюз, посредством деблокиране на преговорния развой със Северна Македония.

" За македонската страна на ход е България, Северна Македония е изпълнила всичко, което се желае от нея. Ще повторя, топката е в Република България ", уточни той.

Според българската страна, обаче, Северна Македония не е изпълнила контракта за добросъседство от 2017. Управляващите в Скопие, които са под мощен напън от опозицията, заобикалят провокациите към София, само че не демонстрират и подготвеност да се съобразят с българските условия по чувствителни въпроси като историята, да вземем за пример.

България сложи и съответно изискване - Северна Македония да промени македонската конституция и в нея да бъдат вписани българите наедно с останалите народности преди България да утвърди преговорната рамка на страната за участие в Европейския съюз.

" Както споделих на Съвета по външни работи, най-големият подарък за Русия ще бъде в района да бъде унищожено доверието към Европейски Съюз “, сподели пред МИА Османи, представен от Българска телеграфна агенция.

В случай, че България още веднъж блокира Северна Македония през юни, той споделя, че ще би трябвало да " седнем и да забележим " по какъв начин да продължим.

" Това, което в най-голяма степен ще бъде изгубено е политическият миг, тъй като и в двете страни виждам все по-малко политически капитал, който може да бъде фокусиран, с цел да се реализира решение сред двете страни, а оттова и за европейската вероятност на района. Надявам се, че нашите български сътрудници ще разпознаят настоящия миг, а какво ще се случи по-късно ще би трябвало да седнем и да забележим ", сподели министърът.

Любчо Георгиевски: Последната година и половина е кулминационна точка в неприятните връзки

Бившият министър председател на Северна Македония Любчо Георгиевски разяснява от своя страна, че София и Скопие би трябвало да създадат повече, с цел да стигнем до решение на този проблем.

" Премиерите на двете страни имат силата, с цел да подобрят тези връзки, само че в това време доста се въздействат от останалите партии в обединенията си, както и от публичното мнение “, счита Георгиевски.

" Последната година и половина е кулминационна точка на цикъла на утежняване на връзките сред България и Северна Македония “, уточни той в изявление за бТВ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР