Отлага се електронната идентификация за българските документи за самоличност до

...
Отлага се електронната идентификация за българските документи за самоличност до
Коментари Харесай

Електронната идентификация за българските документи за самоличност се отлага до 2020 година

Отлага се електронната идентификация за българските документи за идентичност до 2020 година. Парламентът одобри омекотен механизъм за споразумяване на пребиваването на задграничните военнослужещи от НАТО, цивилния съставен елемент и техните подвластни лица, работещи в структури на Алианса на територията на България  Управляващите трансформираха Закона за българските персонални документи, с който се вкарва нов документ – „ карта на чиновник в структурата на НАТО и на подвластно лице “. Към сегашния миг съществува практическа неспособност за издаване на подобен документ.

 

Парламентарната група на Българска социалистическа партия не поддържа предлагането на Министерски съвет и настоя да се чуят доводи, за какво промяната се отсрочва.

Според ГЕРБ, срокът не може да се съблюдава поради течащите публични поръчки. Валентин Радев разясни:

" Аз защищавам да се съблюдават разпоредбите. Ние това сме създали. Спазваме Закона за публичните поръчки. Ще го създадем постепенно и бавно. Никой не го е направил до момента, ние посягаме и ще го създадем електронното ръководство, само че би трябвало да го създадем деликатно. Но, тъй като става въпрос за доста пари и тъй като не може да се съблюдава явно срокът - по какъв начин по този начин да остане без период? На 1 януари да дойдат да ни изясняват: " Да, но то не влиза ". Ами не влиза, ние сме взели решение и сме го взели по верния метод. Единственото, с което се съгласявам, че е можело да бъде на друго място ".

Депутатът Георги Свиленски от Българска социалистическа партия укори ГЕРБ, че залагат промени в последния миг.

" Колко закона променихме последните 2 седмици, да им отлагаме периоди?. Кой извън тази постройка ще ви повярва, че 2020 година ще тръгне електронното ръководство? Ми, не слагайте периоди! Кажете, когато завърши поръчката, ще направиме период. За какво слагаме някакви периоди и постоянно от 20-и декември започваме да ги променяме. Колко закона променихме, даваме ли си сметка? Колко неща отложихме? "

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов разясни, че и в този момент има закони за електронната еднаквост като електронният автограф и други Министерство на вътрешните работи се отнася отговорно към всичко това. С измененията в Закона за български персонални документи, който Народното събрание одобри през днешния ден, не се отсрочва въвеждането на електронната идентификация, а на новата система за издаване на българските персонални документи:

" Към сегашния миг, системата е децентрализирана, т.е. българските персонални документи по-простичко казано се създават в 30 центъра. Това, което предугаждане с тази нова процедура по въвеждане в употреба на новата система, е персонализирането да се прави единствено в един център - тук в София. Поръчката беше открита през лятото на тази година.  Нашето очакване е лятото на идната година да завърши, защото това е комплицирана процедура по Закона за публичните поръчки. Надявам се при започване на идната година да завърши първия стадий... Ние ще създадем всичко допустимо да приключим тази комплицирана процедура. Предишната така наречен " паспортизация " стартира през есента на 2006 година и завърши напролет на 2009 година - лиши към две години и половина. Да ви припомня, че тези промени в Закона за българските персонални документи, които плануват тези нови мостри, бяха признати в края на 2016 година и влязоха в действие първоначално 2017 година Аз съм уверен, че ще успеем да се оправим в същия период. "

Ципов посочи, че сега паспортите са годни пет години, само че новите ще могат да важат 10 години и хората да изберат дали да си заявят паспорт с 5 или с 10-годишна годност:

" И последният нов документ, който предвиждаме да издаваме, е краткотрайна персонална карта на лица, на които им е наложена мярка за процесуална насила " възбрана за овакантяване рамките на страната ". Това се прави за да се понижат случаите за отклонение от правораздаване. Очакванията са да бъде без електронен притежател, и да се отличава от другата, с цел да може при граничен надзор елементарно да открива, че лицето е с такава наложена мярка ". 

Парламентът дефинитивно ще направи промени в Закона за културното завещание. Ще даде и опция частните музеи да могат да легализират и към този момент заявените полезности. Така притежателите на сбирки ще могат да изискат пренасочването на заявката им към музеи, които имат експертен капацитет и подхождат на тематичния обсег на сбирката. Това ще може да се направи и към частни музеи, а освен към държавни и районни.

Министерството на културата упорства да се резервира опцията шефове на музеи и министърът да могат да отхвърлят издаването на уверение на културните полезности, в случай че има данни, че те са добити нелегално.

Парламентът ще гласоподава и структурни промени в Министерския съвет, свързани със закриването на Министерството на  българското европредседателство.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР