Откриващият уикенд на Европейска столица на културата беше само началото

...
Откриващият уикенд на Европейска столица на културата беше само началото
Коментари Харесай

Милион за арт в махалата, 2 млн. за Hills of Rock

Откриващият уикенд на Европейска столица на културата беше единствено началото на културните планове, финансирани от Отечествен фронт „ Пловдив 2019 ”. До края на годината под нейната шапка би трябвало да се случат над 230 събития, които ще бъдат подкрепени с близо 9,5 млн. лв. от фондацията. Те са утвърдени за отчасти или цялостно финансиране в другите стадии на отворените стратегии във времето от 2016 до 2018 година. От " Пловдив 2019 " оповестиха неотдавна, че ще има и още един банкет на планови оферти. Според признатите правила за работа фондацията ги прави оценка по 6 съществени критерия - принос за реализацията на задачите на самодейността ЕСК; връзка с програмата на Пловдив 2019; приобщаване на нова публика; бюджет; успеваемост и резистентност. На база на тези индикатори се образува оценка от селекционна комисия, формирана от членове и шефове на отдели във фондацията. В другите стадии са употребени и външни специалисти, измежду които доктор Мирослава Тодорова и Нели Стоева.

Най-тежката дума при подбора и оценяването на предложенията има Светлана Куюмджиева - артистичен шеф „ Пловдив 2019 ”.

Лъвският къс от парите за основната 2019 година още веднъж отива при „ София Мюзик Ентърпрайсис ”. Фирмата на Димитър Ковачев-Фънки и Иван Несторов-Амебата ще получат помощ от 1 900 000 лв. в организацията на „ Хилс оф Рок ”. Според плановото предложение общият бюджет на феста е над 12 млн. лв., като главната част от приходите ще дойдат от продажбата на билети и реклама.

Нови 740 000 лв. ще бъдат преведени по сметките на „ Фондация Едно за Култура и Изкуства ” на щатния грантаджия под тепетата през последните години Асен Асенов. Той постоянно получаваше финансиране от бюджета за просвета на Пловдив, само че през 2017 и 2018 година анулира обичайните събития, които организира в града, с претекст, че ще се готви за ЕСК. През 2015-а концепцията на Асенов да социализира реката с плаж от два надуваеми басейна в коритото на Марица разбуни съществено пристрастеностите в Пловдив. Освен от " Пловдив 2019 " Асенов е измежду постоянните бенефициенти на средства от „ Америка за България ” и редица други фондации.

От локалните културни институции най-вече средства по програмата на ЕСК ще получи Държавната опера в Пловдив. За фестивала „ Opera Open ” са утвърдени 950 000 лв.. Четвърт милион пък са отделени за „ Пловдив Джаз Фест ”. Това са и двете най-големи събития, които ще бъдат осъществени от напълно пловдивски колективи.

Свързаната с „ Америка за България ” фондация " Музейко " получи 200 000 лв. за две начинания - „ Пътуваща галерия ЕВРИКА! ” и “Споделяме Заедно ”. С 2 утвърдени плана за финансиране на обща стойност 270 000 лв. е и фондация " Спектра " на диригента и композитор Виктор Илиев.

Около 1 млн. лв. от средствата, планувани в бюджета на Отечествен фронт " Пловдив 2019 ", са отделени за начинания в " Столипиново ". Най-голяма част от тях отиват при Мартин Калтвасер и немската компания от ARGE KA-RO, които ще харчат 690 000 лв. за плановете “Да се учим от Столипиново ” и „ Пловдив Град на децата ”. Друг план в ромското гето, този път на Сдружение “Младежки клуб Рома – Столипиново 1996 ”, ще получи 80 000 лв.. Инициативата на Анна Кокаланова “Столипиново - Европейски квартал на културата ” пък получи 50 000 от желаните 140 000 лв.. Редица други по-малки планове и начинания, свързани тъкмо с етническия квартал, също ще вземат значително пари от Общинската фондация.

Чужди фондации и компании ще получат близо 1,5 милиона от общия бюджет, а останалите са за начинания, идващи от България. Освен това общо 95 читалища ще получат малко над 250 000 лв. (в рамките на най-много 10 000 за всяко) за разнообразни свои начинания и планове.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР